ÅRGÅNGAR CHAMPAGNE​

ÅRTAL CHAMPAGNE

1. VAD ÄR ÅRGÅNGSCHAMPAGNE?

2. VILKA ÄR DE BÄSTA ÅRGÅNGARNA?

3. VILKA CHAMPAGNEÅRGÅNGAR ÄR GODAST?

 

VAD ÄR ÅRGÅNGSCHAMPAGNE?

 

Årgångschampagne kallas champagne där allt innehåll kommer från skörden från ett särskilt år. Inget reservvin har alltså använts. Årgångschampagne skall märkas Millésime och det finns många regler för hur den skall både märkas och hur lagring mm skall utföras. Det anses vara bättre att lagra årgångschampagne än champagne med innehåll från flera olika skördar och/eller innehåll från soleror eller reservvinstankar.

 

VILKA ÄR DET BÄSTA ÅRGÅNGARNA?

 

Nedan kan ni se en sammanställning över hur de senaste årens 40 årgångar varit. Dels hur själva växtsäsongen sett ut, hur stora skördar det blev, hur kvaliteten på druvorna var samt hur kvaliteten på champagnen blev. 

 

År: 2020 – Betyg: 4

Skörden bärgades tidigt i såväl Champagne som på andra ställen i Frankrike. En mild vinter och vår i kombination med en varm sommar gjorde att många odlare säkrade upp skörden genom att skörda redan i mitten av augusti. Inga större missöden eller oro och snabbt växande druvor präglade skörden. Hur champagnen blivit får framtiden utvisa men så här långt ser det bra ut och druvorna höll hög kvalitet. 

År: 2019 – Betyg: 3

2019 var ett krångligt år med en blygsam skörd. Väta och värme i början av året gav trots allt bra druvor men skörden blev blygsam. Mögelangrepp störde produktionen på många odlingar och frost i april störde skotten. Under sommaren skapade het sol i kombination med hagel skador i form av både brända rankor och hagelskador. Särskilt Cote des Blancs och områdets vanligasta druva Chardonnay drabbades. Härlig mognad uppnåddes ändå via värmen i augusti. Detta räddade också den för champagne så signifikativa fruktsyran. Vi får dock vänta ytterligare något år innan de första champagnerna från detta år når hyllorna och vi kan ge dem ett rättvisande och mer komplett betyg.

År: 2018 – Betyg 5

Ett i de flesta bemärkelser exceptionellt år. Odlarna hade det enkelt och skörden var stor och oskadd. Inte heller några direkta orosmoln under växtsäsongen kan noteras. Redan under året talades det om ett bra år och många odlare, kooperativ och hus planerade tidigt för stora volymer årgångschampagne. De första färdiga champagnerna har nu nått marknaden och trots att de är alldeles för unga att dricka ännu så utfärdrar vi en köprekommendation. Ett tacksamt år som låter fylla på ”reserve”-vinerna, som hos många varit på låg nivå då de senaste årens skördar varit små.

År: 2017 – Betyg 3

Sommaren och våren var varma men de hade båda stora väderomslag vilket gav både hagel och frost i omgångar. Under själva skörden, som skedde redan i augusti, regnade det och det ledde till svampangrepp. Detta skapade en komplicerad skörd med såväl stress som noggrann soertering som följd. Syranivån bådar gott trots det svåra vädret. De druvor som klarade sig bäst var Chardonnay medan Pinot Meunier hade det tuffast. Vi har hittills endast provat en champagne från 2017 och den var såklart ung men god.

År: 2016 – Betyg 4

Frost och hagel skadade skörden i hela champagne men allra värst var det i de södra delarna. Regn i både maj och juni skapade förutsättningar för svampangrepp vilket reducerade skörden ytterligare. Till slut kom i alla fall värmen och kvaliteten på druvorna blev bra! Pinot Noir blev särskilt bra 2016. Vi kommer sannolikt få se många olika årgångschampagner från 2016 men det kommer vara små volymer. Eller mindre volymer än andra bra år i alla fall.

År: 2015 – Betyg 4

Torrt och fint väder gav skördar utan varken svamp, röta eller andra sjukdomar. Dock var det ett torrt år som skapade vattenbrist. Druvorna blev kraftiga, speciellt Chardonnay men alla druvor från 2015 håller hög kvalitet. Än så länge har de champagner vi druckit från 2015 hållit god klass och vi tror att betyget kommer hålla i sig även när det kommer ut fler och fler champagner på marknaden.

År: 2014 – Betyg 4

Vintern 2013/2014 var mild och sommaren torr och varm. Det gav god effekt på blomningen som var tidig. Länge såg det bra ut men allt ställdes på ända i augusti när nästan hela skörden regnade bort. Det vände dock och en torr september räddade årgången som är bra. Riktigt bra, speciellt Chardonnay.

År: 2013 – Betyg 4

Året var bra och gav stora skördar vilket ger ett aningen högre betyg än smaken och kvaliteten indikerar. Balansen mellan syra och socker ger dock en bra årgångschampagne. Hagel i början av säsongen var orsaken till den förhållandevis begränsade skörden, men det blev ett naturligt druvurval med bra koncentration i slutändan. Chardonnay från 2013 verkar vara bra och vi tror att Blanc de Blancs från 2013 kommer bli populära framöver när de börjar nå marknaden i större skala.

År: 2012 – Betyg: 4

Flera av åren i början av 2010-talet hade inledande problem och så var det även 2012. Frost på våren, storm och hagel och en blöt sommar skrämde vettet ur orlarna men i augusti komr räddningen via ett varmt och soligt väder. Detta gav en begränsad skörd men koncentrerade och bra druvor och nära nog alla odlare, kooperativ och hus tillverkade årgångschampagne detta år. I takt med att 2012 års champagner nått marknaden har lovorden bara ökat och vissa kännare anser att 2012 borde ha betyg i klass med de klassiska åren 2008 och 2002. För egen del tycker vi att flera av de 2012:or vi druckit har varit lite väl kraftiga för att vi ska jämföra dem med tex 2008.

År: 2011 – Betyg: 2

2011 är det senaste av de där riktigt problematiska åren. Våren var varm medan sommaren var kall och blöt. Hagel och storm skadade en stor dela av skörden och det som blev kvar var utspädda och rötangripna druvor. Den allra sista tiden innan skörd var solig men det räckte inte för att rädda sockerhalten druvorna. Många hus och odlare tillsatte därför socker redan i druvmusten detta år. Trots de usla förutsättningarna och det usla betyget har vi druckit ett par riktigt trevliga champagner från 2011. Bland annat har Pertois-Moriset några riktigt trevliga Blanc de Blancs från detta år som vi druckit mycket av.

År: 2010 – Betyg 3

I vanlig ordning oroade sig bönderna i Champagne efter en kall vinter och vår. Sommaren började med värme och torka. En torka som höll i sig länge och mognaden stannade av men sen kom regnet i mitten av augusti och det slutade inte. Lite hastigt mognade druvor drabbades snart av röta och skörden fick stressas fram. Båda de blå druvorna drabbades särskilt hårt medan Chardonnay klarade sig bäst och året får anses bäst för Blanc de Blanc.

År: 2009 – Betyg: 4

Vintern var kall och torr. Våren regnig och Juni kall. Men sen kom Augusti och räddade säsongen med värme. Skörden blev både kvalitativ och kvantiteterna går inte att klaga på. Friska druvor och frisk smak utlovas. En årgång som vi tycker ha hamnat lite i skymundan till förmån för den redan klassiska 2008:an som alla skriver så mycket om.

År: 2008 – Betyg: 5

Den kalla våren skapade en ordenlig oro bland odlarna och sen kom juni med stora temperatursvängningar gången var nära ett misslyckande. Det började med kallt vårväder och mycket regn. Juni var svängig med kallt och varmt om vartannat och blomingen blev ojämn och skörden begränsad. Men det som kunde blivit katastrof räddades av en fantastisk september. Skörden höll hög kvalitet och det har också champagnerna som levererats från detta år gjort. 2008 är redan ett av de allra mest eftertraktade åren för champagne.

År: 2007 – Betyg: 3

Tidig knoppning pga en varm vår gav förhoppningar om en tidig skörd men sommaren ville annorlunda. Den blev både regning, kall och full av vind och hagel. Skörden blev begränsad och i den mån det tillverkades vintage-champagne så är de sannolikt baserade på Pinot Noir då dessa anses bäst från 2007. Chardonnay klarade inte alls årets utaningar.

År: 2006 – Betyg: 4

Ett år då Chardonnayn dominerar både kvalitativt och kvantitativt, då både pinot Noir och Pinot Meunier tog stor skada av röta. Det fanns dock möjlighet att göra bra champagne av de blå druvor som räddades. Chardonnayn från 2006 håller mycket god kvalitet och tillgången var som riklig.

År: 2005 – Betyg: 4

Bra förhållanden vad gäller väder och vind gav en bra skörd med friska druvor. Kvaliteten på framför allt chardonnay och pinot noir vilket gjort att årgångschampagne från 2005 främst innehåller dessa druvor. Rötan i Pinot Meunier var skoningslös.

År: 2004 – Betyg: 4

2004 var en bra säsong. Det enda smolket i bägaren var vissa svampangrepp på Chardonnay. Hösten var nästintill perfekt och erbjud begränsat med regn och lagom svala nätter. Kvaliteten på druvorna var mycket bra och det har gett koncentrerade och balanserade viner. Speciellt syran har visat sig fantastisk. Potentialen är stor och vi är förvånade att vi inte stött på fler årgångschampagner från 2004.

År: 2003 – Betyg: 3

En lovande vår men i april kom minusgradet och snö vilket förstörde en del. Maj och juni blev dock varma och räddade en del. Lite hagel i juni stökade men förstörde inte så mycket. Juli och augusti var varma och torra och skörden blev frisk och tidig. Druvorna från 2003 kännetecknas av hög koncentration och låg fruktsyra.

År: 2002 – Betyg: 5

Likt alla ”de stora åren” började det med panik och höll på att bli ett förlorat år. Regnet räkte ner i augusti och rötan spred sig som en löpeld. Men i september komr solen och räddade skörden. Många av druvorna skrumpnade och blev koncentrerade vilket är ytterst ovanligt för champagne. Året slutade med en speciell men bra skörd och kvaliteten för 2002 års champagne är numera oomtvistad.

År: 2001 – Betyg: 1

Året som regnade bort. Det regnade mer eller mindre hela skördetiden och de får druvor som bärgades höll låg kvalitet. Knappt några odlare eller hus gjorde årgångschampagne från 2001.

År: 2000 – Betyg: 3

Svampen och kylan var karaktärsistiska för 2000 och det varma fina vädret i augusti och september räddade året. Druvornas kvalitet härrör från det vina vädret i slutet av sommaren.

År: 1999 – Betyg: 4

Våren kännetecknades av oroligt väder men det stabiliserades under slutet av sommaren. Druvorna mognade fint och sköreden hade goda förhållanden. Det tillverkades gott om årgångschampagne från 1999.

År: 1998 – Betyg: 3

Regn strax innan skörden oroade odlarna men i det vände och skörden blev både riklig och kvalitativ. Många odlare, hus och kooperativ gjorde årgångschampagne från detta år. De vi druckit har varit riktigt bra och baserat på dessa få champagner skulle vi gett årgången ett högre betyg än det allmänt vedertagna.

År: 1997 – Betyg: 2

Svårt väder och regn stora delar av sommaren gav ett svårt år men många producenter tillverkade ändå årgångschampagne.

År: 1996 – Betyg: 5

Sommaren 1996 var både lång och torr vilket vav en underbar koncentration av fruktsyra och socker och det är också det som kännetecknar denna omtalade årgång. Det finns nog inga odlare, hus eller kooperativ som inte gjorde årgångschampagne från detta år. En klassiker!

År: 1995 – Betyg: 4

Efter några dålig år var det nu äntligen dags för tillverkning av årgångschampagne. Särskilt lyckad var Chardonnay från detta år.

År: 1994 – Betyg: 2

Regn och röta pga det myckna regnandet ställde till problem. Inte många producenter tillverkade årgångschampagne från detta år.

År: 1993 – Betyg: 3

Det som började så bra fick ett snöpligt slut då rejäla regnskurar drog in över Frankrike och Champagne i samband med skördetiden. Några producenter gjorde årgångschampagne men det blev inte några riktiga höjdare. 

År: 1992 – Betyg: 2

Vädret var katastrofalt och varken kvantitet eller kvalitet levererade. Nästan inga producenter gjorde årgångschampagne.

År: 1991 – Betyg: 2

Bra kvantiteter men klen kvalitet gjorde att knappt någon odlare, hus eller kooperativ valde att göra någon årgångschampagne.

År: 1990 – Betyg: 5

Likt alla fantastiska årgångar var även 1990 ett orons år för odlarna. Kyla i samband med bloming gav en sen blomning men då sommaren var härligt varm och torr kunde odlarna skörda rikligt med druvor till god kvalitet. Nästan alla producenter tillverkade årgångschampagne från detta ikoniska år.

År: 1989 – Betyg: 4

Varm början av våren men sen frost i april ställde till det för odlarna. Resten av säsongen var varm vilket räddade året. Hög dos socker och ett riktigt bra år med härligt mogna champagner. Lite lägre syra än normalt vilket kan göra 1989 till en känslig årgång att lagra. Ett riktigt bra år.

År: 1988 – Betyg: 4

Mild vinter inledde året. Därefter följde en varm sommar med lite regn innan skörden. Särskilt för Chardonnay blev året en succé. Bra syra och många hus/odlare gjorde årgångschampagne. Kännetecken för 1988: fräscha och komplexa champagner.

År: 1987 – Betyg: 3

Ett år med förhållandevis bra kvalitet på druvorna men ett svårt år för odlarna då skörden var begränsad. Inte särskilt många hus gjorde årgångschampagne 1987.

År: 1986 – Betyg: 4

Varm sommar och bra kvalitet på druvorna gav bra syra och många fina årgångschampagner. De har dock visat sig av medelgod kvalitet när de sparats länge.

År: 1985 – Betyg: 4

Kall vinter och vår. Bra och varmt väder på sensommar och under skörden gav vägra kvalitet på druvorna. Ingen gigantisk skörd men de druvor som skördades gav bra champagne men riktigt fin lagringspotential.

År: 1984 – Betyg: 2

Ett kallt och regnigt år i Champagne gav dålig mognad på druvorna och knappt något hus gjorde årgångschampagne detta år.

År: 1983 – Betyg: 4

Ett bra år med såväl god tillgång på druvor som hög kvalitetsnivå på de druvor som skördades. Kraftiga champagner med mycket god lagringspotential. Vi har själva några 83:or i källaren och räknar med att de klarar ytterligare några år där nere.

År: 1982 – Betyg: 4

Första skörden efter att nya gårdar godkänts för odling gav den dittills största skörden i champagne någonsin. Bra kvalitet och rejält med druvor gjorde att många hus tillverkade årgångschampagne detta år. Champagner som var av god kvalitet från början och som åldrats med behag.

 

VILKA CHAMPAGNEÅRGÅNGAR ÄR GODAST?

Smaken är som baken och vad som är godast för den ena personen är inte godast för den andre. Därför avstår vi från att rangordna eller bedöma vilka årgångar som är godast. Själva är vi splittrade då ena halva av Champagneguiden tycker att riktigt mogna champagner är fantastiska medan andra halvan gillar spänst och ungdomlighet. Men givetvis är de klassiskt populära årgångarna 1996, 2002 och 2008 riktiga favoriter.

Annons

En tanke på “ÅRGÅNGAR CHAMPAGNE​

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: