Guerlet-Deguerne Blanc de Blanc

Underbart syrlig och frisk champagne i klassisk Blanc de blanc-stil!

Information om odlaren

Guerlet-Deguerne började tillverka champagne redan 1872. Då var det Arthur Duguerne som stod för vinifieringen. Hans kunnande och passion har sedan dess förts över från generation till generation i den lilla byn Chamery. Byn Chamery ligger mitt i sluttningen på den nordvästra delen av Montage de Reims, ibland också kallad för La Petite Montagne de Reims. Byn är en del av det pärlband av champagnebyar som finns i området varav flertalet är premier cru-klassade. Totalt förfogar Guerlet-Deguerne över 10 hektar odlingar. 

Véronique Deguerne som var Arthurs barnbarnsbarn, bildade tillsammans med Patrice Guerlet det som idag är odlaren Guerlet-Deguerne och deras de tre söner Victorien, Florian och Arthur har fortsatt utveckla odlingarna och vinifieringen. Sedan början av 2000-talet odlar de helt utan bekämpningsmedel och vinrankorna växer i naturligt gräsbevuxna områden. 2019 certifierades Guerlet-Deguerne för VDC (Sustainable Viticulture in Champagne) och HVE (High Environmental Value). 

Avsikten har ända sedan starten varit att producera vad de själva kallar ”autentiska champagner”. Vi antar att de menar champagner med karaktär och personlighet och det vi sett av Guerlet-Deguerne så har de verkligen lyckats. Just den här flaskan har legat 30 månader på jästfällningen och 20 % av innehållet är lagrat på ekfat. 40 % reservvin från superåret 2018 medan resterande 60 % faktiskt är så ungt som 2019.

Provsmakning

Färg: Ljust champagnefärgad

Bubblor: Mycket små, spridda och eleganta bubblor

Doft: Diskret och härligt frisk doft. Citrus, ljus grapefrukt, ett uns peppar och mineral.

Smak: Underbart syrlig och frisk champagne som är näst intill perfekt balanserad och erbjuder en klassisk Blanc de blanc-upplevelse. Tydlig citrus, vit persika, viss krita och gröna äpplen i eftersmaken.

Innehåll: 100 % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 10 g/liter (Brut)

Producent: Guerlet-Deguerne

Importör: Barrique Import

Pris: 399 kr

Betyg 8,5 av 10

Guerlet-Deguarne Blanc de Blanc är en riktigt trevlig och vacker champagne som erbjuder stil och finess från insidan och ut. I prisklassen 399 kr är det faktiskt riktigt svårt att hitta en vackrare Blanc de Blanc alla kategorier. Detta är en god champagne och som sagt ett typexempel på en odlarchampagne där odlaren genom småskalighet och genuint kunnande och engagemang skapat en riktigt trevlig och god champagne! Vi kommer köpa hem fler flaskor för de lär inte bli sämre efter några år i källaren.

Drick till

Likt många yngre Blanc de blancer är Guerlet-Deguerne en champagne som funkar fint som välkomstbubbel men den gör inte heller bort sig till ost likt parmesan, salta chips eller ostron.

Glas

Vi provade Guerlet-Deguerne Blanc de Blanc i Lehman F.Sommier Psyché 56 cl.

Köpa

Det här är en champagne som måste beställas men det är det definitivt värt!. Beställningsnumret är 56459.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: