Gruet Rosé Brut

Vacker roséchampagne från underbara Gruet!

Information om odlaren

Gruet är ett intressant champagnehus på flera sätt. Första gången vi fick upp ögonen för dem var när vi studerade de udda druvorna Arbane och Pinot Blanc. Gruet tillverkar druvspecifika champagner av dem båda och nästa gång vi besöker Frankrike står detta hus högt upp på listan för ett besök. De egna odlingarna omfattar 25 hektar och utöver det så köper de in druvor från granngårdarna.

Familjen Gruet har odlat champagne sedan 1670 och det är Côte des Bar som är deras hemvist. Förutom ovan nämnda druvor odlas även Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay och Petit Meslier. Den stora gården erbjuder odlingar med stor variation vilket också är ett krav för att lyckas med det breda spektrum av druvor Gruet odlar. Vinifiering sker på såväl ståtankar som ekfat. Just denna flaska innehåller både stålfatslagrad champagne och ekfatslagrat vin.

Provsmakning

Färg: Vackert laxrosa.

Bubblor: Många medelsmå bubblor spridda i glaset.

Doft: Härligt doftrik roséchampagne med inslag av röda bär, gula äpplen och hasselnötter .

Smak: Mild smak med viss syra. De röda bären återfinns även i smaken, milda röda vinbär, en viss smörighet, fruktighet och fräschör.

Innehåll: Chardonnay Pinot Noir

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: g/liter (Brut)

Producent: Gruet

Importör: Kiviks Musteri/Åkesson Vin

Pris: ca 30 Euro på internationella sidor.

Betyg 8 av 10

Gruet Brut Rosé är en mycket trevlig roséchampagne som inte överraskar oss direkt. Prisvärd och välgjord utan att briljera men det kanske man inte heller ska förvänta sig av en champagne i den här prisklassen. Vill man gå upp en prisklass har Gruet även en rosé de sagnée som vi ser fram emot att prova.

Drick till

Perfekt champagne som välkomstdrink till det lite finare sommarkalaset eller till och med bröllopsfesten. Vi kan riktig se ett helt fat med roséchampagne på en vit duk i solen framför oss när vi tänker på det. Funkar även bra till ljusare kött som fågel eller fläsk. Eller varför inte en bit comté.

Glas

Vi provade Gruet Brut Rosé i Lehmann F.Lallement no 4.

Köpa

Det här är en champagne som i dagsläget inte saluförs i Sverige men om/när den kommer tycker vi definitivt att ni som älskar roséchampagne ska beställa hem en flaska eller två. Eventuellt kan den gå att beställa via privatimport om man kontaktar leverantören.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: