Glasprovning Zieher

Bästa champagneglaset

Vilket är det bästa glaset för champagne?

Svaret på den frågan är subjektiv och vi har egentligen ingen avsikt att svara på den för någon annan än oss själva. Vi har idag ett antal olika glas här hemma och vi använder de flesta av dem i våra provningar. Det vi saknar är dock ett lite större antal glas för bjudningar eller större provningar med utomstående deltagare. För att avgöra vilka glas vi ska köpa in har vi valt att göra en glasprovning. Vi har beställt hem fem olika glas från glastillverkaren med de mest futuristiska formerna vi vet; Zieher och deras serie Vision. Glasen är handgjorda och designen är utformad för maximal doftupplevelse och för att vinet ska utvecklas optimalt.

 

Nostalgic

Nostalgic är Ziehers glas av coupe-modell. Stjälken är föredömligt tun och formen är härligt rundad och perfekt i höjd.

Rent estetiskt är detta provningens vinnare för det är svårt att slå coupe-glasen när det kommer till det estetiska. När vi pratar doft och smak däremot så lämnar den här typen av glas en hel del i övrigt att önska. Knappt någon doft att tala om. Trevligt att dricka ur dock men återigen så blir smakupplevelsen aningen hämmad av den stora öppningen. Passar fint till festen och är ett av de allra finaste coupeglasen vi sett men inget för champagneälskaren.

 

Teknisk fakta: Volym 25 cl Höjd 16,6 cm Ø 10,5 cm Vikt 110 g

Pris 795 kr/2-pack

 

Rich

Rich är ihop med Nostalgic Vision-seriens mest klassiskt utformade champagneglas i och med att det har en flöjtlikande form även om det egentligen är utformat för desertvin och sprit. Utformningen är betydligt bättre än traditionella flöjtglas dock då Zieher har gett glaset en lite rejälare midja och en smal fin öppning som koncentrerar doften. Dofterna kommer fram aningen bättre än i coupen men detta är inte provningens vinnare. Smak- och doftmässigt är det okej.

Teknisk fakta: Volym 28 cl Höjd 23 cm Ø 7,0 cm Vikt 100 g

Pris: 839 kr/2-pack

Fresh 

Zieher Vision Fresh är ett glas framtaget för vitt vin och bubblande viner och det förstår vi både på formen och funktionen. Detta är ett riktigt bra champagneglas som slår de flesta traditionella champagneglas. Doften kommer till sin rätt då det har en fin bred midja och en lite smalare öppning. Härligt tunn stjälk som trots att den inte är bland de tunnaste vi provat ger glaset och upplevelsen en fin inramning.

Lagom storlek och fångar dofterna väldigt bra. Trots sin ”litenhet” ger Fresh en bra upplevelse och upplevelsen är faktiskt lite större än glaset. Ett riktigt bra champagneglas.

Teknisk fakta: Volym 34 cl Höjd 24 cm Ø 8,0 cm Vikt 105 g

Pris 929 kr/2-pack

 

Straight

Straight är Ziehers glas för röda och vita viner av varierat innehåll och det återspeglas tydligt i storleken och utformningen. Rejäl och fyllig midja, en fin och väl balanserad avsmalnad mot öppningen ger en förhållandevis rymligt kupa. Stjälken är smal men lite rejälare än Fresh. Generellt sett är detta ett lite större och tyngre glas än såväl Fresh som Rich men inte bättre än framförallt Fresh men även detta är en bra glas för champagne. 

Teknisk fakta: Volym54 45 cl, Höjd 27 cm Ø 9,0 cm Vikt 115 g

Pris: 989 kr/2-pack

 

Balanced

I Balanced har Zieher tillverkat ett handblåst glas för riktigt avancerade viner. Vita och röda Bourgogneviner och äldre champagner. Glaset är rejält rymligt och upplevs nästan lite oversized. Kupan är stor och öppningen nästintill optimal. Väl anpassad stjälk men den kan av naturliga orsaker inte vara så smal som vi önskar. Glaset är så pass stort att vi nästan upplever det svårt att hantera när vi vinklar det för att dricka.

Härliga dofter och ett mycket trevligt glas att dricka champagne i och provningens solklara andraplatspristagare.

Teknisk fakta: Volym 85 cl, Höjd: 25cm Ø 12 cm Vikt 150 g

Pris: 1099 kr/2-pack

Sammanfattning

Det stora glasen briljerar inte oväntat när det kommer till dofterna och smakmässigt spretar det lite mer. 

De glas som verkligen sticker ut är verkligen Fresh som levererar en mycket trevlig upplevelse i såväl smak, doft som känsla. Smalaste stjälken och definitivt bästa helhetsupplevelsen. Det stora Balanced är tvärtom vad det låter inte särskilt balanserat och trots att det levererar en väldigt trevlig och djup doft så når det inte hela vägen. Spritglaset Rich ser trevligt ut och är ett glas betydligt bättre glas än alla flöjtglas man brukar bli bjuden på champagne i men i det här sällskapet står det sig slätt.

Det är tydligt att det här är kvalitetsglas och om man gillar designen är det bara att köpa. Vi brukar slå ett slag för champagneglas av det udda slaget och det här är inget undantag och vi är glada att vi numer har ett par glas av varje och ni kommer definitivt se både Fresh och Balanced fler gånger här hos Champagneguiden.

Glasen köpte vi hos Hippiedeluxe.se 

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: