Valentin Leflaive Verzenay 15-40 Blanc Nes Noirs

Vacker, komplex och utmärkt till lagade skaldjur!

Information om odlaren

Familjen Leflaive har sin grund i Bourgogne och det var så sent som 2015 som de startade sitt champagnehus. I Bourgogne har de tidigare använt sig av den metod som champagnehusen använder: inköp av druvor via kontrakt för att tillverka vin som säljs under eget varumärke. Champagnen lagras delvis på ekfat och då används återigen kunskap och i det här fallet också material från Bourgogne. Det är ekfat som använts i sex år i Bourgonge innan de flyttas till Champagne. Familjens signum har redan tidigare varit Chardonnay och Pinot Noir och det passar ju utmärkt när det kommer till champagne.Själva namnet Valentin kommer från sonen till grundaren Olivier som heter just Valentin.

Tillverkning av champagnen sker i eget vineri i Oger. En lite intressant detalj är att etiketten skallrar om druvornas ursprung, dess basår samt dosage. Karaktärisitskt för Valentin Leflaives champagner är djup och mineralitet.

Just den här flaskan heter som sagt Valentin Leflaive Verzenay 15-40 Blanc de Noirs extra brut och det innebär att druvorna kommer från Verzenay, basåret är 2015 och dosagen är 4 gram per liter. Mycket stilren och informativ flaska!

Provsmakning

Färg: Mörkt guldfärgad.

Bubblor: Små snabba och centrerade bubblor.

Doft: Härligt djup och komplex doft med inslag av citrus, blodgrape vaniljton, honung, pelargoia, dr Westerlund.

Smak: Torr, komplex och lång smak med hög syra, nästan lite ”Chardonnaykänsla” trots avsaknaden av just Chardonnay. Gröna äpplen och mineralitet.

Innehåll: 100 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 4 g/liter (Extra Brut)

Producent: Valentin Leflaive

Importör: Johan Lidby Vinhandel

Pris: ca 599 kr

Betyg 8 av 10

Det här är första gången vi provar en champagne från Valentin Leflaive och det visar sig vara en trevlig bekantskap. Härligt komplex och avancerad trots att huset är så pass ungt. Vi tror dock att några extra år i källaren skulle göra denna flaska gott och då hade sannolikt betyget blivit ännu högre. Ni kan räkna med att läsa mer om Valentin Leflaive här på Champagneguiden.

Drick till

Likt de flesta Blanc de noirs är detta en champagne som verkligen inte gör bort sig till måtliden men den är så härligt torr och krispig att den funkar fint som välkomstbubbel. Fisk och lagade skaldjur passar den också bra till.

Glas

Vi provade Valentin Leflaive Blanc de Noirs Verzenay 15-40 i Lehmann Lallement no 4.

Köpa

Valentin Leflaive Blanc de Noirs Verzenay 15-40 finns tyvärr inte att köpa via Systembolaget men Valentin Lefalive har ett par Blanc de Blancer som går att beställa. Det kommer vi definitivt göra.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: