Joly Champagne Coeur de Coteaux Brut Nature

Härlig frisk och fruktig champagne!

Information om odlaren

Joly Champagne är den där lilla familjeodlaren som man blir glad när man hittar. Joly är en förhållandevis ung vingård. Själva märket skapades 1954 och sedan dess har de tillverkat kvalitetschampagne i snart fem generationer. Man odlar alla de tre vanliga druvorna men på inte mindre än 75 % av arealen växer Pinot Meunier. Naturligt med tanke på jordmånen här i Troissy egentligen men det är få odlare som vågar odla så mycket Pinot Meunier. Jolys odlingar ligger förhållandevis högt upp på kullarna i utkanten av byn vilket gör dem lite mindre känsliga för väder och vind. Kanske är det en del i beslutet att odla så mycket Pinot Meunier? Totalt förfogar Joly över 14 hektar odlingar.

Det är ståltankar som används till nästan all Jolys champagne och det känns tydligt på den fräscha Coeur de Coteaux. Coeur de Coteaux är en vingårdsspecifik champagne och innehåller endast druvor från Châtillon sur Marne. Druvorna kommer från åren 2017 och 2018.

Provsmakning

Färg: Ljust champagnefärgad.

Doft: Tydlig doft av gula äpplen, viss mineralitet, torkade vita blommor, plommon och mandel.

Smak: Härligt smakrik och förhållandevis kraftig champagne. Omogna gula äpplen, frisk blommighet, viss citrus, grapezest och hagtorn.

Innehåll: 100 % Pinot Meunier

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 0 g/liter (Ultra Brut)

Degorgerad: Januari 2022

Producent: Joly Champagne

Importör: Sanler Wine

Pris: 439 kr

Betyg 8,6 av 10

Jolys champagner brukar vara välgjorda och intressanta och Coeur de Coteaux är inget undantag. En mycket trevlig bekantskap. Det faktum att det görs i så pass liten upplaga gör den också lite unik och rolig. För den ringa pengen 439 kr så får vi nog säga att detta är ett fynd. Mycket vacker etikett! Fortfarande lite ung och kommer sannolikt bli ännu bättre efter 2-3 år i källaren.

Drick till

Detta är en fräsch och ganska ung champagne som gör sig fint till välkomstbubblet men Pinot Meuniers vana trogen så kommer den även till sin rätt till måltiden. Givetvis bra till lagrad ost eller pilgrimsmussla.

Glas

Vi provade Joly Coeur de Coteaux i Lehmann F.Lallement no 4.

Köpa

Joly Coeur de Coteaux är en av de allra nyaste lanseringarna på Systembolaget och finns sedan 28 oktober 2022 att köpa i större välsorterade butiker, nummer 90337.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: