Le Brun de Neuville Le Chemin Empreinté

Ung och komplex champagne från Côte de Sézanne!

Information om kooperativet

Le Brun de Neuville är ett kooperativ beläget i Bethon i Côte de Sézanne och de odlar såklart chardonnay då det är druvan som passar bäst i det steniga landskapet i den här delen av champagne. Hela 90 % av odlingarna består av Chardonnay. De sista 10 % består av Pinot Noir. Jordmånen är som sagt kalkrik och området är kuperat vilket ger Le Brun de Neuville många möjligheter att skapa en bred palett av champagner. Parallellt med att Le Brun de Neuville marknadsför sina champagner försöker de också sätta Sézanne på kartan. Denna lite bortglömda del av Champagne förtjänar verkligen ett större genomslag. Bland annat har Le Brun de Neuville en karta av Côte de Sézanne på sina champagnelådor.

Kooperativet är förhållandevis ungt och grundades så sent som 1963. Totalt hämtas druvor från 12 olika byar i sydvästra Marne.

Le Chemin Empreinté är gjord på druvor från en enskild odling bestående av både lera- och kalkrik jord. Man har använt manuella metoder vid tillverkningen. Alltifrån skörden till hantering av de färdiga flaskorna. Lite kul också att den säljs med sk graffe-grimma. Det skapar en lite extra rolig karaktär på flaskan. Innehållet är mestadels hämtat från skörden 2017 och ca 30 % reservvin, både från stål- och eksoleran. 48 månaders lagring på flaska.

Provsmakning

Färg: Gul, citrongul.

Doft: Avancerad och komplex doft. Mild och mogen doft, citrus, grillad citron, vanilj, mineralitet. 

Smak: Diskret och välbalanserad i smaken. Nötighet, mandelmassa,

Innehåll: 100 % Chardonnay

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 4 g/liter (Extra brut)

Degorgerad: November 2022

Producent: Le Brun de Neuville

Pris: 380 kr

Betyg 8,2 av 10

Le Brun de Neuville Le Chemin Empreinté är en bra champagne. I den här svarta linjen av champagner har Le Brun de Neuville valt att satsa på lite tyngre smaker och man använder ekfat i lagringen. Trots det upplever vi att den är aningen mildare än de lite enklare champagnerna i Côtes-serien. Även om smaken skiljer sig en aning från de lite lättare och fräschare unga champagner i Côte-serien som vi tidigare druckit från Le Brun de Neuville så känner vi igen stilen och likt alla deras champagner är detta verkligen en kvalitetsprodukt. Klarar sannolikt minst 10 år i källaren och kommer antagligen bli bättre för varje år fram till dess.

Årgång

Detta är ingen årgångschampagne men basåret är 2017 vilket är en förhållandevis medelmåttig årgång. Det var ett varmt år som blandades med regn och omständigheterna var mest gynnsamma för Chardonnay och minst gynnsamma för Meunier.

Drick till

Le Chemin Empreinté är en smakrik champagne som gör sig bra till även den lite smakrikare måltiden. Fet mat ost, smakrik chark eller tillagade skaldjur. Även fläskkött och fiskrätter.

Glas

Vi provade Le Brun de Neuville Le Chemin Empreinté i de österrikiska glasen X original 62 cl.

Köpa

Le Brun de Neuville Le Chemin Empreinté finns i dagsläget inte att beställa via Systembolaget men om ni planerar att besöka Champagne och Côte de Sézanne så rekommenderar vi er verkligen att besöka Le Brun de Neuville och köper med några flaskor hem.

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: