Palmer & Co Blanc de Blancs 2008 magnum

Ytterligare en fantastisk 2008:a!

Information om kooperativet

Palmer är ett kooperativ bestående av över 200 odlare med odlingar i Côte de Sézanne, Côte des Bar och Marne-dalen. Samtliga odlingar ligger i Premier- eller Grand Cru-byar.

Kooperativet grundandes strax efter andra världskriget och närmare bestämt 1947. De första åren tillbringades i Avize men sedan 1959 sker vinifiering och lagring i Reims. De förvärvade champagnehuset H. Goulet och angränsande egendomar vilket gjorde att man fick tillgång till stora underjordiska källare och grottor där man idag lagrar sina viner. Kooperativet består i dag av flera hundra odlare och äger över 400 hektar vinodlingar. Palmér tillverkar ca 1 miljon flaskor per år.

Palmer har ett, eller kanske snarare tre, solerasystem där de sparar champagne från varje årgång. Den är uppdelad i rött vin; Pinot Noir för rosé, Pinot Noir champagne och Chardonnay och totalt innehåller soleran 35 årgångar. Allt för att kunna göra en perfekt blandning av deras champagner.

Palmér har en finurlig lösning för den som vill ha lite mer info om just den flaska man dricker. Via deras ”bottle tracker ID” kan man få ut all den där nördiga informationen som man kan tänkas vilja ha om sin champagne. På en liten svart etikett på flaskan finns en kod som man skriver in på Palmers hemsida och så får man tillbaka info om flaskan.

Fun fact om namnet Palmer (som ju inte är särdeles franskt) är att namnet valdes efter den brittiska kexfabrikanten Huntley & Palmer i England. Palmér ville fokusera på den brittiska marknaden och valde därför ett namn som skulle passa just där. Den brödighet som Palmér gjort sig kända för och som uppnås via den extra tiden på jästfällningen kanske också spelade in, förtäljer inte historien.

Av de champagner som mer eller mindre alltid finns på hyllan på Systembolaget är Palmérs champagner de vi gärna väljer. Palmér och deras leverantör har valt en mycket gynnsam prissättning i Sverige och detta är en flaska som är ca 150 kr dyrare om den köps i andra EU-länder.

Just Palmer 2008 magnum har likt alla Palmers magnumbuteljer legat ännu längre på jästen än vad de mindre flaskorna gjort. Oftast ligger magnum dubbla tiden.

Provsmakning

Färg: Citrongul.

Doft: Underbart doftrik och avancerad champagne. Det känns direkt att det här är en kvalitetschampagne från ett kvalitetsår. Fräsch, frisk doft med tydliga inslag av citrus, stenfrukt, persika, ett uns humle, tobak, tagel. Den klassiska Palmer-doften som kommer av lång tid på jästen är extremt närvarande.

Smak: Balanserad och ändå underbart syrlig! I kombinaton med många år på jästen och den härliga syran från chardonnay anno 2008 uppnås en näst intill perfekt kombination. Citrus, gröna äpplen, Granny smith, brödighet och en viss mineralitet.

Innehåll: 100 % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 7 gram/l

Producent: Palmer & Co

Leverantör: Oenoforos AB

Pris: 979 kr

Betyg 9,1 av 10

Palmer Blanc de Blancs 2008 magnum är en riktigt klassisk BdB-champagne med alla de klassiska chardonnay-attributen. Jämfört med Palmer BdB av lite yngre modell är detta en tydligt mognare och mer smakrik champagne. Palmér levererar normalt sett prisvärda champagner från en erkänt duktig champagnetillverkare med industriella metoder. Ett riktigt fynd och det faktum att Palmer BdB 2008 magnum är billigare än Palmers vanliga årgångsmagnum gör att vi nästan misstänker felprissättning och vi beställer genast några flaskor till. Den här klarar sig länge i källaren. Utan problem 10 år. Det finns inte särskilt många 2008:or att köpa på Systembolaget.

Årgång 2008 

2008 är en numera klassisk årgång som av många rankas som en av de allra bästa. Den kalla våren skapade en ordenlig oro bland odlarna och sen kom juni med stora temperatursvängningar gången var nära ett misslyckande. Det började med kallt vårväder och mycket regn. Juni var svängig med kallt och varmt om vartannat och blomingen blev ojämn och skörden begränsad. Men det som kunde blivit katastrof räddades av en fantastisk september. Skörden höll hög kvalitet och det har också champagnerna som levererats från detta år gjort. 2008 är redan ett av de allra mest eftertraktade åren för champagne.

Glas

Vi provade Palmer Blanc de Blancs 2008 magnum i de österrikiska glasen X original 62 cl.

Drick till

Palmer Blanc de Blancs 2008 magnum passar utmärkt som välkomstbubbel, rökt lax med forellrom. Den komplexa smaken står sig bra även till den lite mer smakrika måltiden. 

Köpa

För tillfället finns Palmer Blanc de Blancs 2008 i beställningssortimentet men de mindre flaskorna finns i någon form på de allra flesta av Systembolagets butiker. Palmer BdB 2008 magnum har nummer 7553 men det är samma nummer som Palmer BdB 2017 har så vi uppmanar den som ska köpa champagne på Systembolaget att vara lite uppmärksam.

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: