Pinot-Chevauchet Blanc de Blanc

Härligt frisk och pigg Blanc de Blanc!

Information om odlaren

Pinot-Chevauchet är en härlig liten odlare som förfogar över 4 hektar odlingar i Moussy och Pierry (Marnedalen och Côte des Blancs). Här har familjen odlat druvor och tillverkat champagne i 4 generationer. Totalt produceras ca 32.000 flaskor om året. Alla de tre vanliga druvorna finns representerade bland odlingarna. Inga champagner lämnar gården innan sin 5-årsdag. Vinifiering sker via kooperativ press och vinifiering (RC). 

Om ni inte känner igen etiketterna på Pinot-Chevauchets flaskor kan det bero på att dessa har ändrats för några år sedan. Vi tycker att den nya designen är riktigt trevlig och sticker ut på ett positivt sätt.

Pinot-Chevauchets Blanc de Blanc är en Extra Brut har legat 7 år på jästfällningen och har inte genomgått någon malolaktisk jäsning. Druvorna är hämtade från Premier Cru-byn Pierry. Delvis har vinet legat på ekfat. För att återspegla området och jordmånen använder vinmakaren sig av väldigt lite tillsatt socker.

Provsmakning

Färg: Gyllengul. Förhållandevis mörk för att vara så här ung och innehålla enbart chardonnay.

Doft: Doftrik med en bred doftpallett. Stenfrukter, persika, en viss blommighet, mandelmassa, vanilj, 

Smak: Frisk och ung! Tydlig citrus, gula äpplen och massa mandelmassa. Mycket syrlig men ändå välbalanserad. Ekfaten gör sig påmind genom att skänka en viss mognad och fyllighet men inga tydliga smaker förknippade med ek.

Innehåll: 100 % Chardonnay

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 3,5 g/liter (Extra Brut)

Producent: Pinot-Chevauchet

Pris: ca 600 kr

Betyg 8,7 av 10

Pinot-Chevauchet Blanc de blanc extra brut är en mycket trevlig bekantskap och det känns tydligt att det här dels är en produkt av en seriös odlare och dels odlarens lite mer avancerade champagne. Flaskorna tillverkas i ett fåtal och det är härligt att ha fått ta del av denna goda champagne. Prisklassen kring 600 kr placerar dock Pinot-Chevauchet i en stenhård prisklass.

Årgång

Vi kan inte hitta info om vilka årgångar som återfinns i flaskan men en kvalificerad gissning är att det är 2013 och 2014 som använts. Vanligtvis används två årgångar till Pinot-Chevauchets BdB.

Drick till

Blanc de blanc brukar vara lysande till parmesan och detta är inget undantag. Underbar till burrata och pistagenötter. Men givetvis funkar den även som aperitif och enklare tilltugg.

Glas

Vi provade Pinot-Chevauchet Blanc de blanc i Lehmann Jamesse Grand champagne prestige 45 cl.

Köpa

Pinot-Chevauchet BdB finns för tillfället inte att köpa i Sverige utan det är i utlandet eller på utländska sidor man får söka om man vill lägga beslag på en flaska. Vi funderar själva på att lägga med Pinot-Chevauchet på besökarlistan nästa gång vi åker till Frankrike.

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: