De Saint-Gall Le Charpenté Grand Cru Extra Brut

Välgjord och härligt frisk champagne!

Information om kooperativet

De Saint-Gall är en champagne som tillverkar sina champagner i Union Champagne vilket är ett samarbete mellan 15 olika kooperativ. Union Champagne grundades 1966 och sedan dess har de levererat en strid ström av kvalitetschampagner, främst Blanc de Blanc. Det kanske inte är så konstigt då deras hem är Avize, mitt i Côtes de Blancs. Samtliga byar är premier Cru-klassade eller Grand Cru-klassade och alla våra favoritbyar är representerade bland De Saint-Galls byar; Avize, Oger, Cramant och Mesnil-sur-Oger. Utöver dessa så har De Saint-Gall odlingar i Vertus, Bergeres-les-Vertus, Gravers, Cumieres, Avenay-Val-dór, Bouzy, Ambonnay och Villers-Marmery. Förutom Chardonnay odlas även en del Pinot Noir och några få rader Pinot Meunier.

Till Le Charpenté hämtas druvorna främst från Ambonnay och innehållet är hela 81% Pinot Noir.

Provsmakning

Färg: Mörkt citrongul.

Doft: Härligt fyllig doft men inslag av citrus, gula äpplen, ananas och en underbart väl avvägd mineralitet och blommighet.

Smak: Härligt frisk och syrlig smak med inslag av citrus, citron och grape, gröna äpplen, krispiga röda unga äpplen, viss mandel.

Innehåll: 81 % Pinot Noir 19 % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 3 g/liter (Extra Brut)

Producent: De Saint-Gall

Importör: Premium Partners AB

Pris: 350 kr

Betyg 8,9 av 10

Riktigt trevlig och välsmakande champagne från kooperativet som nästan alltid levererar kvalitet för en rimlig peng och vi kommer definitivt hålla ögonen öppna inför att den här champagnen kommer till Systembolaget. Välgjord och näst intill perfekt avvägd. Smaken drar tankarna till chardonnay snarare än Pinot Noir.

Drick till

Likt de flesta av De Saint-Galls champagner så är detta en champagne som funkar fint som aperitif men då den är såpass dominerad av Pinot Noir så fungerar den även till måltiden. Gärna västerbottenpaj och löjrom.

Glas

Vi provade De Saint-Gall Le Charpenté i Riedel Winewings 74 cl

Köpa

För tillfället finns inte De Saint-Gall att köpa på Systembolaget men importören saluför en hel del andra av De Saint-Galls champagner så håll ögonen öppna om ni vill köpa en prisvärd champagne och i väntan på Le Charpenté så kan ni prova några av kooperativets andra champagner.

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: