De Castellane 1950-tal

Champagnehuset de Castellane är ett hus som följt oss mer eller mindre hela vår champagneresa och vi har nästan alltid haft minst en flaska i källaren men detta är första gången vi skriver om den. Lite sent kan man tycka då vi borde rekommenderat er att köpa denna flaska när den kostade 199 kr för några år sedan. Vi borde själva ha köpt en hel pall då men det gjorde vi inte. Några lådor har det dock blivit genom åren. Nu går det faktiskt att hitta ännu bättre champagne för samma eller mindre pengar. 

Huset grundades 1895 av Viscount Florens de Castellane och ägs av The Laurent Perrier group/Nonancourt-familjen och ingår därmed i ett av de allra största champagnekonglomeraten ihop med Laurent Perrier, Salon, JeanMaire och Delamotte. Huset grundades 1895 i Epernay där det syns över hela staden. Castellanes röda kors kallas St André cross och är en hyllning till militären.

Brut (från 1950-talet)

Inga bubblor.

Färg: Bärnstensfärgad.

Doft: Förhållandevis kraftig och god. Tydlig doft av torkad frukt och russin, mogna röda äpplen, knäck och örtighet.

Smak: Fortfarande frisk och syrlig. Lång och mogen smak. Russin dominerar men här finns även mogna röda äpplen, viss citrus och en viss rökighet.

Betyg 7,2/10

En härlig upplevelse att ha testat en så här gammal champagne men inget vi kommer längta efter. Vi blev förvånade över att kvaliteten på champagnen var så pass bra trots att det är en multivintage som normalt inte ska lagras så här länge.

Glas

Vi provade de Castellane i de österrikiska glasen X original 62cl.

 

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: