Vve Fourny & Fils Vinatage R

Underbart komplex Blanc de blanc från Vertus!

Information om huset

Vi har vid flera tillfällen druckit Vve Fourny & fils standardcuvéer och precis likt dem är deras Blanc de blanc en riktigt trevlig upplevelse och vi blir inte besvikna av varken smak, doft eller utseende.

Huset Fourny & fils drivs idag av femte generationen druvodlare och har anor ända till 1856. Det var dock först 1930 som de startade champagnetillverkning. Huset är klassat som Premier cru och ligger i hjärtat av Côte des blancs, närmare bestämt Vertus. Man lämnar inget åt slumpen i sin tillverkning och trots att Fourny & fils är klassat som ett hus levererar det väldigt odlarlika champagner om vi får använda det uttrycket. De har ett tydligt organiskt tänk i sin tillverkning och de påtalar ofta att de försöker låta bli att påverka såväl druvor som miljön när de tillverkar sin champagne.

Totalt förfogar Vve Fourny & Fils över 500 hektar odlingar i och kring Vertus där merparten är köpt från odlare. Endast 10 hektar är egenägda. Deras mest prestigefyllda odling är en liten muromgärdad odling vid namn Clos Faubourg Notre-Dame. Flaskorna från denna odling lagras hela 9 år innan de plockas upp ur källaren. 

Vve Fourny & Fils Blanc Vintage R är en intressant typ av årgångschampagne som innehåller druvor från två på varandra följande årgångar. Det gör att den inte är någon traditionell årgångschampagne. Vinifierningen sker i små ekfat och den spenderar 4 år i källaren varav 18 månader på jästfällningen. Namnet R är en hylling till Roger Fourny, en av grundarna till champagnehuset Vve Fourny & Fils. Medelåldern på vinstockarna är 50 år.

Flaskorna är mycket informativa samtidigt som de är snygga. Det är något vi uppskattar.

Provsmakning

Färg: Gyllenfärgad

Doft: Kraftig och fyllig doft med inslag av päron, mandelmassa, vanilj, rostade hasselnötter.

Smak: Djup, välbalanserad och förhållandevis mogen smak med nästintill perfekt syra. Härligt komplex och smakrik. Nötighet, citrus.

Innehåll: 100 % Chardonnay

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 4 g/liter (Extra Brut)

Degorgerad: September 2021

Producent: Vve Fourny & Fils

Importör: Nigab

Pris: 501 kr

Betyg 8,6 av 10

Vve Fourny & Fils Vintage R är en frisk men ändå mogen och pigg champagne som på många sätt definierar huset och dess lite mer lagrade och påkostade cuveer. Smaken är som sig bör lite kraftigare och lite mer mogen än på deras andra cuveér. Vi hade inte gissat på att detta var en Blanc de blancs om vi inte visste innehållet i den. Mer kraftig, mogen och fyllig än champagne på endast chardonnay brukar vara.

Årgång

Denna ”dubbelårgångschampagne” innehåller druvor från två olika årgångar. Tyvärr redovisas inte vilka men givet när vi köpt den så skulle vi gissa på omkring 2014-2016.

Drick till

Vve Fourny & Fils Vintage R passar utmårkt till ost som Comté, fransk bondost men den gör inte heller bort sig till löjromsrätter eller charkbrickan. Ingen given succé som välkomstchampagne.

Glas

Vi provade Vve Fourny & Fils i Lehmann F.Sommier Psyché 63 cl.

Köpa

Vve Fourny & Fils finns för tillfället inte på någon av Systembolagets butiker men den går att beställa och då är beställningsnumret 72095.

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: