Mathelin Perle de Chardonnay 2013

Smakrik, kraftig och vacker som en dag!

Information om huset

Vingården Mathelin ligger i Cerseuil i hjärtat av Marnedalen, några kilometer från Épernay. Byn ligger inbäddad i ett landskap täckt med små kullar, där vinstockarna producerar de tre druvsorter som godkänts sedan 1935 för att skapa champagne: Pinot Meunier, Pinot Noir och Chardonnay. I tre generationer har familjen Mathelin odlat druvor här.

För att säkerställa högsta kvalitet hanteras alla steg i skapandet av Champagne Mathelin inom familjens egendom. All champagne tillverkas av egen skörd Champagne Mathelin garanterar 100 % spårbarhet av råvaran (de druvor som använts för att producera Champagne Mathelin).

Perle de Chardonnay är en av odlarens prestigechampagner och den innehåller druvor från deras äldsta planteringar. Stockarna är från 1933 och inget socker tillsätts. Minimum fyra år i källaren och alla flaskor är numrerade. Perle de Chardonnay är en begränsad upplaga och av 2013 års skörd tillverkades endast 720 st flaskor Perle de Chardonnay.

Provsmakning

Färg: Gyllengul. Varmt gul.

Doft: Relativt kraftig och unik doft. På gränsen till säregen. Mogna gula päron, torkad frukt,  viss gräddighet och inslag av kål.

Smak: Mogen och kraftig. Balanserad syra. Gula päron, nötighet, mandel, citrus, grillad citron. En härligt torr och balanserad bitterhet i eftersmaken.

Innehåll: 100% Chardonnay

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 0 g/liter (Brut Nature)

Producent: Mathelin

Importör: Bonnebox

Pris: 686 kr

Betyg 8,7 av 10

Champagne Mathelin är kända för sina naturliga och friska champagner och Perle de Chardonnay 2013 är inget undantag trots att detta är en kraftig champagne. En i sanning bra champagne som dessutom är vacker som en dag. Är ni ute efter en lyxig present så passar Perle de Chardonnay utmärkt till såväl den traditionella vindrickaren som till champagneentusiasten. Lite för hög prislapp för vardagschampagne dock. Champagne Mathelin är naturligt god enligt egen utsago och vi säger inte emot.

Årgång

Året var bra och gav stora skördar vilket ger ett aningen högre betyg än smaken och kvaliteten indikerar. Balansen mellan syra och socker ger dock en bra årgångschampagne. Hagel i början av säsongen var orsaken till den förhållandevis begränsade skörden, men det blev ett naturligt druvurval med bra koncentration i slutändan. Chardonnay från 2013 verkar vara bra och vi tror att Blanc de Blancs från 2013 kommer bli populära framöver när de börjar nå marknaden i större skala.

Drick till

Mathelin Perle de Chardonnay 2013 Brut nature är en härligt kraftig champagne som kanske inte i första hand är lämpad som välkomstbubbel eller aperitif. Lagrad ost, skaldjur eller fisk gör mer att Perle de Chardonnay kommer till sin rätt.

Glas

Vi provade Mathelin Perle de Chardonnay i de österrikiska glasen X original 62 cl.

Köpa

Methelin Perle de Chardonnay 2013 finns inte att köpa på Systembolaget men de har 2014 och den är sannolikt mycket snarlik i stil och smak.  Beställningsnummer 79983.

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: