JM Sélèque Solessence Extra Brut

Välgjord, smakrik och avancerad!

Information om huset

JM Sélèque har sin hemvist i Pierry i Côte des Blancs men rötterna sträcker sig ända till Polen varifrån familjen kommer ifrån. På 1920-talet invandrade de till Frankrike och Champagne. På 1960-talet började familjen odla champagne efter att ha varit vanliga bönder och på 1970-talet var de första egna flaskorna redo att drickas. Odlingarna ligger spritt i Champagne med visst fokus på Pierry, Moussy och mer eller mindre samtliga jordmåner som finns representerade i Champagne kan JM Sélèque stoltsera med. Totalt odlar JM Sélèque druvor på 7,5 hektar och sen köper de in ytterligare druvor för sin produktion.

Vinstockarna beskärs hårt vilket ger lite sämre skörd rent kvantitativt men kvaliteten vinner å andra sidan på det. En helt ny källare har nyligen invigts och fokus ligger på att maximera de naturliga inslagen i vinifieringen samtidigt som man minimerar tillsatser och onödiga processer. Vinet flyttas utan pumpar och både ståltank och ekfat används. Långsam och harmonisk jäsningsprocess är vad de eftersträvar och dosagen är 0-3 gram. 

Solessence Extra Brut innehållar 50 % reservviner (basår 2017). 70 % har lagrats på ståltank och 30 % på ekfat. Vinet har inte genomgått någon malolaktisk jäsning.

 

Provsmakning

Färg: Gul med gröna nyansser.

Doft: Kraftig och komplex doft med tydliga inslag av krita, röda äpplen, mandelmassa, persika, gula frukter och viss citrus.

Smak: Fyllig och syrlig smak. Röda äpplen len citrus, grillad grapefrukt. God och aningen mogen smak.

Innehåll: 50 % Chardonnay 40 % Meunier 10 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 2,5 g/liter (Extra Brut)

Degorgerad: januari 2020

Producent: JM Sélèque

Pris: 600 kr

Betyg 8,1 av 10

Härligt välgjord och trevlig champagne med potential att både lagra och njuta. Vår flaska har vi lagrat i ca två år i källaren och det har inte skadat men de som säljs är förhållandevis redo att drickas. Smakrik och avancerad champagne.

Årgång

Basåret är 2017 vilket är en skaplig årgång men köper man den nu är basåret den fantastiska årgången 2018. 2017 var ett år då Chardonnay klarade sig bäst och det märks att det är just Chardonnay som är basen i denna champagne.

Drick till

JM Sélèque Solessence Extra Brut passar utmärkt till välkomstchampagne, smakrikare ost likt gruyere men den gör inte heller bort sig till fisk eller skaldjur. Gärna naturella sådana.

Glas

Vi provade JM Sélèque Solessence Extra Brut i Riedel Wine wings 74 cl.

Köpa

JM Sélèque Extra Brut finns för tillfället inte att köpa på Systembolaget men tidigare har den funnits att beställa via beställningssortimentet så kanske kommer den igen. Till dess är det köp utomlands som gäller om man vill lägga vantarna på en flaska eller två.

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: