Launois Pére & Fils Special Club 2013 Magnum

Festlig Special Club i magnumbutelj!

Information om odlaren

Launois är en familj som odlat druvor sedan 1872 och dom levererar några riktigt trevliga champagner. Champagne Launois drivs idag av systrarna Caroline och Séverine Launois. Launois Rosé är en av några få av deras champagner som innehåller 100 % Ponot Noir. Launois signaturdruva är annars Chardonnay. Grans Cru-byn Le Mesnil-sur-Oger huserar förutom Launois även berömda his som Salon, Pertois-Moriset och Krug.

Flaskan som Familjen Launois levererar sina champagner i är en av de allra första modellerna av champagneflaskorna. Familjen har ett eget museum kopplat till champagne och champagnetillverkning. Ett eget slott har såklart också familjen Launois och det är väl värt ett besök. Odlingarna återfinns som sagt i Mesnil-sur-Oger som är en del av côte des blancs där man mestadels odlar Chardonnay vilket också syns i de olika cuvéerna. 

I sin Special Club har Launois samlat det aktuella årets allra finaste druvor och gjort champagne av.

Provsmakning

Färg: Blek gul färg.

Doft: Friskt doft som styr tankarna till kalssisk champagne. Röda äpplen och en viss blommighet.

Smak: Smaken är välbalanserad och smakrik. Röda äpplen, citrus, grillad citron och persika.

Innehåll: 100 % Chardonnay

Alkoholhalt: 12 %

Producent: Launois Pére & Fils 

Importör: Prime Wine

Pris: 1249 kr

Betyg 8,8 av 10

Vi tycker det estetiska kring champagne är viktigt och där har Launois lyckatas profilera sig riktigt fint med sin karaktäristiska flaska som har formen av en klassisk gammal champagneflaska. När det kommer till deras Special Club är det istället Special Club-flaskor som gäller men detta är faktiskt första gången vi köper och dricker en Special Club Magnum som ju är lika vacker som de vanliga flaskorna eftersom den håller samma stil. Den här flaskan finns inte längre att köpa på systembolaget men Launois Pére & Fils BdB cuvée Réserve finns däremot på hyllan på ett antal systembolag runtom i landet men det är en helt annan typ av champagne som vi inte ska analysera idag.

Launois Pére & Fils Special Clum 2013 klarar lätt 10 år till i källaren men den är föhållandevis redo att dricka redan nu. 

Årgång

2013 var ett år bra år, särskilt för Chardonnay. Året var bra och gav stora skördar vilket ger ett aningen högre betyg än smaken och kvaliteten indikerar. Balansen mellan syra och socker ger dock en bra årgångschampagne. Hagel i början av säsongen var orsaken till den förhållandevis begränsade skörden, men det blev ett naturligt druvurval med bra koncentration i slutändan. Chardonnay från 2013 verkar vara bra och vi tror att Blanc de Blancs från 2013 kommer bli populära framöver när de börjar nå marknaden i större skala.

Drick till

Launois Père & Fils Special Club 2013 är en fantastisk champagne till välkomstdrinken eller till det lite lättare tilltugget. Går även fint till skaldjur.

Glas

Vi provade Launois Père & Fils Special Club 2013 i Spieglau Autentis 27 cl.

Köpa

Launois Père & Fils magnum finns för tillfället inte att beställa men det kommer sannolikt nya årgångar framöver och då är det vårt råd att ni köper en.

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: