Charles Heidsieck – Champagneprovning

Charles Heidsieck är ett av de allra mest anrika husen i Champagne och deras historia är minst sagt spännande. Huset grundades formellt 1851 men redan 1785 grundade hans Farfars farbror Champagne Heidsieck et Cie House. 1851 satte i alla fall Charles själv sitt eget namn på flaskorna och reste runt jorden för att sälja sin champagne. Och han gjorde det med stor framgång. Charles var verkligen en karaktär och i USA gick han under namnet Champagne Charlie. Det är också namnet på Charles Heidsiecks prestigecuvée. Det ryktas om att Charlie spionerade under sina resor och han var till och med fängslad under en period. Sedermera fick Charlie 7 söner som alla fick namnet Charles och av dem var det ytterligare en som döpte alla sina söner till Charles så namnet har levt vidare. Charlies mamma var bördig av familjen Henriot, ett champagnehus som ni säkert hört talas om.

Själva egendomen ligger i Reims och har en av de allra mäktigaste källarna i hela Champagne. Hela 8 kilometer lång källare med anor från romarna är fyllda med champagne. Charles Heidsieck äger själva 80 hektar odlingar och sen köper de in champagne från en hel del mindre odlare också. Totalt tillverkas ca 1,5 miljoner flaskor per år.

Vi hade förmånen att kunna medverka vid en vertikalprovning av samtliga tillgängliga champagner från Charles Heidsieck (utom Champagne Charlie som finns i en mycket liten upplaga, endast 6 st flaskor har levererats till Sverige och samtliga dem har hamnat hos restaurangkunder). Svenska importören är Provinum.

Charles Heidsieck  Brut Réserve MV

40% Chardonnay 40% Pinot Noir 20% Meunier. Druvor hämtade från 60 olika byar och innehåller reservvin från alla åren sedan 1996. Brut Resérve har lagarats 4 år i källaren och har sedan vilat 6 månader efter degorgering. Därefter säljs falskorna. 

Färgen är ljust gul med gröna toner. Doften är brödig och innehåller tydliga toner av reservviner, päron och viss krita. Smaken kännetecknas av hög syra, citrus, grapefrukt, viss brödighet, fruktighet och gula päron. God till ost, gärna parmesan. Pris 500 kr.

Betyg 7,3/10

Charles Heidsieck Blanc de Blancs

50 % av druvorna hämtade från Cote de Blancs. Resten från Montagne de Reims. Ljust gul med gröna inslag. Doften är gräddig och skvallrar om malolaktisk jäsning. Hagtorn, päron, fruktighet och ananas. Smaken är syrlig men välbalanserad, torr, krispig och även här finner vi hagtorn men också mandelmassa och gröna päron. God till getost, ostron. Pris 651 kr.

Betyg 9,1/10

Charles Heidsieck Brut Millésimé 2012

Charles Heidsieck 2012 är resultatet av ett svårt år där våren var tuff med frost och förstörda blommor som följd. Till slut blev den aningen begränsade skörden ändå av god kvalitet. 60% Pinot Noir 40% Chardonnay. Färgen är också här ljust gul med gröna toner. Doften är förhållandevis kraftig och domineras av mandelmassa, brödighet och citrus. Smaken är förhållandevis mild jämfört med doften och här återfinner vi balanserade och eleganta smaker av citrus, äpple, nötighet, mandelmassa och rostad/grillad ananas. 2012 finns inte att köpa för tillfället men kostade ca 800 kr när den fanns. Inom kort kommer sannolikt 2013 att anlända på systembolaget.

Betyg 8,5/10

Charles Heidsieck Blanc des Milliénaires 2007

Blanc de Milliénaires är en intressant prestigechampagne som endast tillverkats 7 gånger genom åren och tillverkas de år då just Chardonnay har varit riktigt bra. Det första året var 1983 och senaste 2007 och de är den som vi nu fick chansen att prova. 100 % Chardonnay från 5 byar kring Avize som lagrats 13 år i källaren. Endast ståltankar. Färgen har vi vant oss vid nu och den är ljust gul med fröna inslag. Doften bär på tydlig karaktär från Côte des Blancs med vita blommor, mild kokosnöt och päron. Smaken är härligt syrlig men ändå förhållandevis balanserad. Nästan mild. Men god, frisk och ung. Citrus, grapefrukt, nötighet och en aning betterhet. Pris 1.500 kr när den fanns att köpa. Nu kostar en flaska ungefär det dubbla på auktion.

Betyg 9,3/10

Charles Heidsieck Rosé MV

Ljust rosa roséchampagne, nästan roséguldfärgad. Innehållet är i princip hämtat från Charles Heidsieck Brut Réserve som toppats med 5% rött vid gjort på Pinot Noir från champagnes allra sydligaste utposter precis vid gränsen till Bourgogne. 4 år på jästen men det känns som mer. Doften är kraftig och hustypisk. Torkade blommor grapefrukt. Hög syra i smaken, frisk, något bitter, söt bitterhet, jordgubbar.

Betyg 7,4/10

Charles Heidsieck Rosé Millésimé 2008

Från det smått mytiska året 2008 har druvorna till den här underbara roséchampagnen hämtats. Bestående av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Även här har vi en blandning av champagne och rött vin för att nå den ljusa rosa färgen. Doften är diskret och mild. Torkade blomor, cederträ. Smaken är brödig, välbalanserad och ung! Viss smak av torkade blommor, mandelmassa och en stor dos av det som Charles Heidsieck själva stolt kallar ”sweet bitterness”. Lagringspotentialen på den här flaskan bedömer vi som mycket lång!

Betyg 8,8/10

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: