Gaston Chiquet Special Club 2013

Fräsch och komplex champagne som verkligen fångat Special Club-känslan!

Information om odlaren

Gaston Chiquet är champagneodlaren från Dizy som härstammar från Nicolas Chiquet. Nicolas planterade sina första vinrankor redan 1746. 150 år senare, 1919 brandade Fernand och Gaston Chiquet familjens första egna märket; Chiquet Brothers och började sälja odlarchampagne. Ett par riktiga pionjärer i en tid då nästan all champagne tillverkades och såldes av hus. 1935 delade bröderna på sig och Gaston Chiquet startade egen odling i sitt namn. Sedan dess är det flera generationer som drivit gården och på 50-talet köptes även några extra odlingar i Aÿ och Hautvillers in. Totalt förfogar Gaston Chiquet över 23 hektar odlingar. Hälften av rankorna är chardonnay och Pinot Noir och Meunier svarar för 20 respektive 30%.

I sin Special Club har Gaston Chiquet hämtat druvor från Hautvillers, Dizy och Mareuil-sur-Aÿ. Vinstockarna är i medeltal 27 år gamla. Vinet har genomgått malolaktisk jäsning och champagnen har legat på jästen i 7 år. Innehållet är dominerat av Chardonnay och likt alla champagner är det paketerad i en Special club-flaska inklusive låda. Snygg och elegant. Totalt tillverkades 750 st flaskor.

Provsmakning

Färg: Ljust guldfärgad. Underbar champagnefärg.

Doft: Kraftfull och härligt komplex doft. Gula päron, viss mineralitet, smörighet och liljor. 

Smak: Diskret, frisk och härligt balanserad syra. Gula äpplen, citrus, mild citron, hasselnötter. Lång smak.

Innehåll: 70 % Chardonnay  30 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 8 g/liter (Brut)

Degorgerad: November 2020

Producent: Gaston Chiquet

Pris: ca 600 kr

Betyg 8,9 av 10

Gaston Chiquet var länge en odlare som vi ville prova men det var inte förrän förhållandevis nyligen som vi verkligen kom till skott och provade. Det var en champagne som definitivt gav mersmak och nu är det dags att prova deras Special Club, odlarens flaggskepp. Likt alla Special club:er är detta en riktig kvalitetsprodukt. Smaken är förhållandevis mild men desto längre. ”mild men lång” hördes vid provningstillfället. Definitivt en bra champagne!

Årgång

2013 var ett bra år för champagne och gav stora skördar vilket ger ett aningen högre betyg än smaken och kvaliteten indikerar. Balansen mellan syra och socker ger dock en bra årgångschampagne. Hagel i början av säsongen var orsaken till den förhållandevis begränsade skörden, men det blev ett naturligt druvurval med bra koncentration i slutändan. Chardonnay från 2013 verkar vara bra och vi tror att Blanc de Blancs från 2013 kommer bli populära framöver när de börjar nå marknaden i större skala.

Drick till

Gaston Chiquet Special Club 2013 är en champagne som är mogen för sin ålder vilket gör den bra till måltiden. Smakrik ost, ljust kött och fisk passar den fint till.

Glas

Vi provade Gaston Chiquet Special Club 2013 i Lehmann F.Sommier Psyché 63 cl.

Köpa

Gaston Chiquet Special Club 2013 finns inte att köpa i Sverige utan vi köpte den vid ett besök i Champagne.

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: