Moussé & Fils L´or D´Eugène

Diskret kvalitet i en flaska!

Information om odlaren

Moussé & Fils är en av de odlare som tidigare ingått i det exklusiva nätverket Club Tresors och likt alla de odlare i Clubben så är det här en odlare som står för kvalitet och finess. Familjen Moussé har odlat druvor i Cuisies i Marnedalen i hela 12 generationer med start 1880. Men det var först 1923 som de började pruducera egen champagne. Eugene, som stod bakom den egna produktionen ingick i den franska motståndsrörelsen under kriget och avled 1945 i ett tyskt koncentrationsläger. Ett tag efter kriget var det Eugenes änka som drev odling och champagneproduktion och sedan fortsatte barn och barnbarn traditionen. Moussé & Fils är NM-märkt vilket innebär att de köper in en del druvor men vi väljer ändå att se dem som en odlare.

Hela 83% av odlingarna är beväxta med Pinot Meunier och endast 3 % består av Chardonnay. Alla champagner lagras på ståltank och alla genomgår malolaktisk jäsning. De enda undantagen är det röda vinet för roséchampagnen (ekfat) och deras Special Club (blockerad malolaktisk jäsning).

L`or D´Eugène är en hyllning till Eugene Moussé både vad gäller namnet och innehållet. Innehållet är 80% Pinot Meunier och 20 % Pinot Noir från 2003 till 2020. Som nästan alla Moussé & Fils champagner har den genomgått malolaktisk jäsning.

Provsmakning

Färg: Gyllengul.

Doft: Diskret och elegant doft. Äppelmust, röda äpplen, hasselnöt, viss mineralitet. 

Smak: Välbalanserad, rund och lång smak. De röda äpplena och nötigheten från doften återkommer. Mogna röda äpplen, persika.

Innehåll: 80% Pinot Meunier 20% Pinot Noir

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 2,5 g/liter (Extra Brut)

Degorgerad: Maj 2021

Producent: Moussé & Fils

Pris: 350 kr

Betyg 8,4 av 10

Det kan inte gå någon förbi att Moussé & Fils L´or D´Eugène är en champagne från en anrik odlare med allt vad det innebär i karaktär och kvalitet. Smaken är både elegant och djup utan att bli tung. Riktigt fint hantverk, precis som vi förväntade oss. Går fint att lagra i ca 10 år men är bra att dricka redan nu två år efter degorgering.

Årgång

Årgångarna i den här flaskan sträcker sig från 2003 till 2020.

Drick till

Blanc de Noirs brukar vara bra till lite smakrikare mat och även om detta inte är en av de mer mogna och tyngre BdN vi druckit så är det en champagne som gör sig fint till en charktallrik med lite smakrikare produkter men den gör inte heller bort sig som välkomstbubbel.

Glas

Vi provade Moussé & Fils L´Or D´Eugène i Lehmann F.Sommier Psyché 63 cl.

Köpa

Moussé & Fils Lo´r D´Eugène finns inte att köpa i Sverige men deras Special Club går för tillfället att beställa om man vill testa en av de sista flaskorna som Moussé tillverkat inom ramen för Special Club/Club Tresors.

 

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: