Orpale 2008 Blanc de Blanc Grand Cru

Vacker och komplex kvalitetschampagne!

Information om kooperativet

De Saint-Gall är en champagne som tillverkar sina champagner i Union Champagne vilket är ett samarbete mellan 15 olika kooperativ. Union Champagne grundades 1966 och sedan dess har de levererat en strid ström av kvalitetschampagner, främst Blanc de Blanc. Det kanske inte är så konstigt då deras hem är Avize, mitt i Côtes de Blancs. Samtliga byar är premier Cru-klassade eller Grand Cru-klassade och alla våra favoritbyar är representerade bland De Saint-Galls byar; Avize, Oger, Cramant och Mesnil-sur-Oger. Utöver dessa så har De Saint-Gall odlingar i Vertus, Bergeres-les-Vertus, Gravers, Cumieres, Avenay-Val-dór, Bouzy, Ambonnay och Villers-Marmery. Förutom Chardonnay odlas även en del Pinot Noir och några få rader Pinot Meunier.

Orpale är kooperativet De saint-Galls prestigecuvée och som vanligt har de använt chardonnay. Orpale 2008 är en Blanc de blanc. De Saint-Gall använder inte någon malolaktisk jäsning i Opale. Vi hittar ingen information om huruvida lagring skett på ekfat men givet Orpales karaktär vågar vi nog gissa oss till att åtminstone en del av champagnen lagrats på fat. Druvorna kommer uteslutande från Grand Cru-byarna Avize, Oger, Mesnil sur Oger och Cramant. Orpale ligger hela 12 år på jästfällningen och det är något som verkligen sätter sin karaktär.

Provsmakning

Färg: Ljust gul.

Doft: Djup och mogen doft med inslag av röda äpplen, krita, färsk humle, tropiska frukter och en viss nötighet, rostad mandel. Den klassiska Blanc de Blanc-doften lyser med sin bortavaro.

Smak: Härligt hög syra och en välgjord champagne. Tropiska frukter, citrus, grapefrukt och humle.

Innehåll: 100 % Chardonnay

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 8 g/liter (Brut)

Producent: De Saint-Gall

Importör: Premium Partners AB

Pris: 699 kr

Betyg 8,8 av 10

Ytterligare en riktigt fin champagne från klassiska De Saint-Gall. De champagner vi testat från dem hittills har alltid levererat såväl kvalitet som karaktär och återigen blir vi inte besvikna över kvaliteten. Däremot föll den oss inte riktigt i smaken på ett personligt plan. Prisläget omkring 700 kr gör att Orpale kan jämföras med en hel drös Special Club-champagner och i det sällskapet når inte Orpale 2008 riktigt hela vägen till de allra högsta betygen. Priset för deras champagne är normalt sett väldigt överkomliga och de levererar alltid bra värde. Just denna flaska är köpt 2021 och har legat ett år i vår källare vilket gör att den sannolikt skiljer sig en del från de som finns att köpa på systembolaget just nu. Vårt tips är som alltid att alltid låta champagnen mellanlanda i källaren ett år innan den dricks.

Årgång

2008 är numera välkänt som en av de senaste årtiondena allra bästa år. De flesta ger 2008 högsta betyg. Den kalla våren skapade en ordenlig oro bland odlarna och sen kom juni med stora temperatursvängningar gången var nära ett misslyckande. Det började med kallt vårväder och mycket regn. Juni var svängig med kallt och varmt om vartannat och blomingen blev ojämn och skörden begränsad. Men det som kunde blivit katastrof räddades av en fantastisk september. Skörden höll hög kvalitet och det har också champagnerna som levererats från detta år gjort. 2008 är redan ett av de allra mest eftertraktade åren för champagne.

Drick till

Blanc de Blanc är en druvsammansättning som nästan alltid går fint att dricka som aperitif eller som välkomstbubbel för den finare festen. Opale 2008 är dock ett av undantagen och vi föredrar den med någon form av tilltugg. Gärna chips eller saltare rätter likt löjrom.

Glas

Vi provade Orpale 2008 i Lehmann F.Sommier Psyché 63 cl.

Köpa

Just nu finns Orpale 2008 att köpa i ett flertal av Systembolagets butiker men om man vill lägga vantarna på en flaska får man nog skynda sig. Senast de fanns på Systembolaget såldes dom slut på några veckor.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: