Laherte Fréres Rosé de Meunier

En fräsch fruktig dröm i rött!

Information om huset

I den pittoreska lilla byn Chavot mellan Côte des Blancs och Marnedalen ligger det lilla familjära huset Laherte Frères där Aurélien Laherte står för vinskapandet. De förfogar över totalt 11 hektar odlingar och sen köper de även in ytterligare druvor för tillverkningen. Odlingarna är lite spridda och återfins ibland annat Epernay, Chavot, Vertus, Moussy, Mancy, Voipreux och Vaudancourt. Husets läge i Chavot har enligt dem själva gjort att de måste utmana sig själva lite och skapa det allra bästa av varje liten yta då kritan och leran återfinns på så olika ställen. Det här är sannolikt också orsaken till att de odlar och tillverkar champagne så många intressanta druvor.

Klassificeringen för Laherte Frères är som sagt hus men detta är snarare en odlarchampagne eller handverkschampagne om man hellre vill använda det uttrycket. De jobbar mycket med hantverksmässiga metoder och självklart lägger de stor vikt vid biodynamiska processer. Det vill skapa ett så rent vin som möjligt. Själv kallar sig Aurélien för ”vinbonde” och redan där föll vi för dem.

I sin rosé har Laherter Fréres hämtat druvor från 30-åriga stockar. Innehållet består av reservvin som delvis lagrats på äldre ekfat. Champagnen innehåller en blandning av 30 % rosé de saignée, 10 % rött vin och 60 % vitt vin.

Provsmakning

Färg: Härligt rödfärgad. Bland de mörkaste roséchampagnerna.

Doft: Härligt syrlig frisk doft. Röda bär, hallon, örtighet, fänkål. Klassisk meunierdoft.

Smak: Frisk smak med härlig syra. Mineralitet, röda bär, hallon tranbär och blodapelsin.

Innehåll: 100 % Pinot Meunier

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 2,5 g/liter (Extra Brut)

Degorgerad: September 2020

Producent: Laherte Frères

Importör: Vin & Natur Malmö

Pris: 471 kr

Betyg 8,2 av 10

Som vanligt levererar Laherte Freres en riktigt fin champagne och vi inser att vi just druckit en av de finaste roséchampagner vi testat och vi kommer sannolikt köpa några flaskor till när vi får tillfälle.

Drick till

Likt de flesta roséchampagner är detta en både frisk och smakrik champagne som passar fint till den lite smakrikare charken. Gärna lufttorkad skinka.

Glas

Vi provade Laherte Fréres Rosé de Meunier i Lehmann Lallement No 4.

Köpa

Laherte Fréres Rose de Meunier finns ibland att beställa via Systembolaget i kollin om tre men för tillfället är den slutsåld. Håll ögonen öppna om ni är sugna på att köpa en flaska eller tre. Numret var senast 78864 men var noga med att dubbelkolla det så ni inte missar.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: