Le Brun de Neuville Côte Brute

Prisvärd och frisk kvalitetschampagne!

Information om kooperativet

Le Brun de Neuville är ett kooperativ beläget i Bethon i Côte de Sézanne och de odlar såklart chardonnay då det är druvan som passar bäst i det steniga landskapet i den här delen av champagne. Hela 90 % av odlingarna består av Chardonnay. De sista 10 % består av Pinot Noir. Jordmånen är som sagt kalkrik och området är kuperat vilket ger Le Brun de Neuville många möjligheter att skapa en bred palett av champagner. Parallellt med att Le Brun de Neuville marknadsför sina champagner försöker de också sätta Sézanne på kartan. Denna lite bortglömda del av Champagne förtjänar verkligen ett större genomslag. Bland annat har Le Brun de Neuville en karta av Côte de Sézanne på sina champagnelådor.

Kooperativet är förhållandevis ungt och grundades så sent som 1963. Totalt hämtas druvor från 12 olika byar i sydvästra Marne.

Denna flaska Le Brun de Neuville Côte Brute innehåller drygt 50 % reservvin från ståltank och 4 % från eksoleran. Totalt 60 % reservvin. Delvis malolaktisk jäsning. Basåret är 2017 och vinet har lagrats 48 månader i källaren. Vinstockarna är 45 år gamla och står planterade på en sluttning med blandat ler- och kalkjordmån.

Provsmakning

Färg: Ljust gyllengul.

Doft: Underbart komplex och diskret doft. Unga röda äpplen, viss krita, örter, fänkål, ett uns rostade hasselnötter.. 

Smak: Hög kvalitativ syra. Förhållandevis mild i smaken. Frisk. röda äpplen, särskilt i eftersmaken, citruszest, grapefrukt, plommon och rostade hasselnötter.

Innehåll: 60 % Chardonnay 40 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 7 g/liter (Brut)

Degorgerad: December 2021

Producent: Lebrun de Neuville

Pris: 350 kr

Betyg 8,4 av 10

Likt de flesta champagner vi druckit från Le Brun de Neuville är detta ett riktigt bra vin. I Côte Brute har Le Brun de Neuville valt att gå ifrån sin vanliga druva Chardonnay och satsa på en blandning av Chardonnay och Pinot Noir vilket gör att den skiljer sig lite åt från de lite lättare och fräschare unga champagner vi tidigare druckit från Le Brun de Neuville. Trots det så känner vi igen stilen och likt alla deras champagner är detta verkligen en kvalitetsprodukt. Som vanligt blir det en klockren köprekommendation på den här champagnen som är svårslagen i sin prisklass. Kommer sannolikt klara åtminstone 5 år i källaren utan att bli sämre. Tvärtom för den är ganska ung.

Årgång

Detta är ingen årgångschampagne men basåret är 2017 vilket är en förhållandevis medelmåttig årgång. Det var ett varmt år som blandades med regn och omständigheterna var mest gynnsamma för Chardonnay och minst gynnsamma för Meunier.

Drick till

Côte Brute är en smakrik champagne som gör sig fint till såväl välkomstskålen som till den lite lättare måltiden, bondost. Vi dricker gärna Côte Brute till grillad lax med fänkål. Givetvis även till lagade skaldjur.

Glas

Vi provade Le Brun de Neuville i Lehmann F.Sommier Psyché 56 cl.

Köpa

Le Brun de Neuville Côte Brute finns i dagsläget inte att beställa via Systembolaget men om ni planerar att besöka Champagne och Côte de Sézanne så rekommenderar vi er verkligen att besöka dem.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: