Le Brun de Neuville Autolyse Blanc de Noirs & Blancs

Välgjord, mogen och helt fantastisk champagne!

Information om odlaren

Le Brun de Neuville är ett kooperativ beläget i Bethon i Côte de Sézanne och de odlar såklart chardonnay då det är druvan som passar bäst i det steniga landskapet i den här delen av champagne. Hela 90 % av odlingarna består av Chardonnay. De sista 10 % består av Pinot Noir. Jordmånen är som sagt kalkrik och området är kuperat vilket ger Le Brun de Neuville många möjligheter att skapa en bred palett av champagner. Parallellt med att Le Brun de Neuville marknadsför sina champagner försöker de också sätta Sézanne på kartan. Denna lite bortglömda del av Champagne förtjänar verkligen ett större genomslag. Bland annat har Le Brun de Neuville en karta av Côte de Sézanne på sina champagnelådor.

Kooperativet är förhållandevis ungt och grundades så sent som 1963. Totalt hämtas druvor från 12 olika byar i sydvästra Marne.

Denna flaska Le Brun de Neuville Autolyse Bd N & B är en av de lite mer avancerade och smakrikare champagner som Le Brun de Neuville tillverkar. Basåret är 2007 så det här är en mogen champagne och den är faktiskt redan klar att dricka trots att vi köpte den för bara ett par månader sedan.

Provsmakning

Färg: Mörkt gul. Nyanser av rödguld.

Doft: Doftrik och komplex. Mogna röda äpplen, grädde och honung.

Smak: Härligt mogen smak och välbalanserad syra. Inslag av röda äpplen, russin, citrus, mandarin. Lång och komplex smak.

Innehåll: 80 % Pinot Noir 20 % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 8 g/liter (Brut)

Degorgerad: December 2021

Producent: Lebrun de Neuville

Pris: 350 kr (köpt på plats hos kooperativet)

Betyg 8,9 av 10

Likt alla de champagner vi druckit från Le Brun de Neuville är detta ett riktigt bra vin. I Autolyseserien  har Le Brun de Neuville valt att satsa på lite äldre smaker och trots att smaken skiljer sig lite från de lite lättare och fräschare unga champagner vi tidigare druckit från Le Brun de Neuville så känner vi igen stilen och likt alla deras champagner är detta verkligen en kvalitetsprodukt. Som vanligt blir det en klockren köprekommendation på den här champagnen. Det är extremt svårt att hitta den här typen av kvalitativa champagner till de här pengarna och det ska bli intressant att se hur den prissätts på Systembolaget.

Drick till

Det här är en mogen och komplex champagne som passar utmärkt till måltiden. Även den lite kraftfullare måltiden gör den sig bra till. Lagrad chark, smakrik ost eller till steak frites.

Glas

Vi provade Le Brun de Neuville Autolyse Blanc de Noirs & Blancs i Zalto Universal.

Årgången

Detta är ingen årgångschampagne men basåret är 2007 vilket var ett år då Pinot Noir var den druva som trivdes bäst.

Köpa

För tillfället finns Le Brun de Neuville Autolyse Blanc de Noirs & Blancs inte att köpa i Sverige men diverse europeiska champagnesidor har snappat upp den här oslipade diamanten och vi gissar att det bara är en tidsfråga innan någon svensk importör erbjuder Le Brun de Neuvilles champagner till svenska champagneälskare. Vi köpte den vi ett besök hos Le Brun de Neuville och vi ångrar redan att vin inte köpte flera lådor.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: