Le Brun de Neuville Le Croise des Chemins

Härligt fyllig och smakrik champagne!

Information om kooperativet

Le Brun de Neuville är ett kooperativ beläget i Bethon i Côte de Sézanne och de odlar såklart chardonnay då det är druvan som passar bäst i det steniga landskapet i den här delen av champagne. Hela 90 % av odlingarna består av Chardonnay. De sista 10 % består av Pinot Noir. Jordmånen är som sagt kalkrik och området är kuperat vilket ger Le Brun de Neuville många möjligheter att skapa en bred palett av champagner. Parallellt med att Le Brun de Neuville marknadsför sina champagner försöker de också sätta Sézanne på kartan. Denna lite bortglömda del av Champagne förtjänar verkligen ett större genomslag. Bland annat har Le Brun de Neuville en karta av Côte de Sézanne på sina champagnelådor.

Kooperativet är förhållandevis ungt och grundades så sent som 1963. Totalt hämtas druvor från 12 olika byar i sydvästra Marne.

Denna flaska Le Brun de Neuville Le Croise des Chemins (namnet betyder ungefär vägskäl är ämnad att knyta samman de olika stilar som kooperativet jobbar med) har basår 2016 så det är en ung flaska men trots det är smaken mogen och den är faktiskt redo att drickas redan. Cirka 10 % av vinet har lagrats på ekfat och det kommer från den eksolera som Le Brun de Neuville har. Flaskan levereras med en klassisk agraff istället för en klassisk grimma vilket skänker den en lite mer exklusiv känsla. Delvis malolaktisk jäsning.

Provsmakning

Färg: Gyllene champagnefärg.

Doft: Kraftig doft men ektonerna är diskreta. Röda äpplen, en viss örtighet, anis, plommon. 

Smak: Smaken är fyllig och torr. Den upplevs torrare än sina 6 gram/liter. Förhållandevis hög syra, röda äpplen, mild krita, plommon, grillad citron och vanilj.

Innehåll: 70 % Chardonnay 30 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 6 g/liter (Extra Brut)

Degorgerad:  Augusti 2019

Producent: Le Brun de Neuville

Pris: ca 450 kr

Betyg 8,6 av 10

Likt alla de champagner vi druckit från Le Brun de Neuville är detta ett riktigt bra vin. I den här svarta linjen av champagner har Le Brun de Neuville valt att satsa på lite tyngre smaker och man använder ekfat i lagringen. Även om smaken skiljer sig lite från de lite lättare och fräschare unga champagner vi tidigare druckit från Le Brun de Neuville så känner vi igen stilen och likt alla deras champagner är detta verkligen en kvalitetsprodukt. Som vanligt blir det en klockren köprekommendation på den här champagnen.

Drick till

Detta är en lite tyngre smakrik champagne som gör sig fint till måltiden. Även den lite smakrikare måltiden. Givetvis bra till lagrad ost, chark och tillagade skaldjur.

Glas

Vi provade Le Brun de Neuville i Lehmann F.Sommier Psyché 63 cl.

Köpa

För tillfället finns Le Brun de Neuville Le Croise des Chemins inte att köpa i Sverige men diverse europeiska champagnesidor har snappat upp den här oslipade diamanten och vi gissar att det bara är en tidsfråga innan någon svensk importör erbjuder Le Brun de Neuvilles champagner till svenska champagneälskare.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: