Laherte Frères Les 7 Extra Brut

Unik champagne som är ett måste att testa för varje champagneentusiast!

Information om huset

I den pittoreska lilla byn Chavot mellan Côte des Blancs och Marnedalen ligger det lilla familjära huset Laherte Frères där Aurélien Laherte står för vinskapandet. De förfogar över totalt 11 hektar odlingar och sen köper de även in ytterligare druvor för tillverkningen. Odlingarna är lite spridda och återfins ibland annat Epernay, Chavot, Vertus, Moussy, Mancy, Voipreux och Vaudancourt. Husets läge i Chavot har enligt dem själva gjort att de måste utmana sig själva lite och skapa det allra bästa av varje liten yta då kritan och leran återfinns på så olika ställen. Det här är sannolikt också orsaken till att de odlar och tillverkar champagne så många intressanta druvor.

Klassificerningen för Laherte Frères är som sagt hus men detta är snarare en odlarchampagne eller handverkschampagne om man hellre vill använda det uttrycket. De jobbar mycket med hantverksmässiga metoder och självklart lägger de stor vikt vid biodynamiska processer. Det vill skapa ett så rent vin som möjligt. Själv kallar sig Aurélien för ”vinbonde” och redan där föll vi för dem. 

Les 7 gick tidigare under namnet Les Clos och namnet valdes pga att samtliga druvor växer i trädgården. I takt med att Clos används för muromgärdade odlingar antar vi är en av orsakerna till att de bytt namn på den. En intressant del i tillverkningen av Les 7 är att samtliga sju druvor skördas vid ett och samma tillfälle vilket gör att de har lite olika grad av mognad vilket skapar en extra intressant champagne. Stockarna i den här trädgården är unga, planterade så sent som 2003 och första skörden skedde 2005. Endast 3.593 flaskor tillverkas per år.

Provsmakning

Färg: Blekt gul med guldiga toner.

Bubblor: Oerhört små bubblor. Ivriga och spridda.

Doft: Fruktig och fyllig doft. Härligt blommig doft med inslag av Pelargonia, röda och gula äpplen, mineralitet, russin och vanilj. 

Smak: Smaken är komplex, mogen och fyllig. Det här är en avancerad champagne, det känns i smaken. Fruktig smak av gula höstäpplen, russin och röda äpplen i eftersmaken. Söt smak för att vara en så pass torr champagne.

Innehåll: 18 % Chardonnay 18 % Pinot Meunier 17 Pinot Blanc 15 % Petit Messlier 14 % Pinot Noir 10 % Pinot Gris 8 % Arbane 

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 4 gram/l 

Degorgerad: Januari 2017

Producent: Laherte Frères

Leverantör: Vin & Natur Malmö

Pris: 678 kr

Betyg 8,5 av 10

Det här är den perfekta champagnen för den som vill ta nästa steg i sitt champagnekunnande genom att utforska ”de bortglömda druvorna”. Eller för den som vill ha en riktigt fin gåva till den champagneintresserade vännen. Laherte Frères Les 7 är inte bara en av de vackraste champagner vi sett, det är också en av de mest väldoftande champagner vi provat. Tyvärr mötte inte smaken upp den ljuvliga doften riktig men det var svårt då doften verkligen var på en hög nivå.

Så köp den här för att testa alla de 7 tillåtna druvorna (inom några år kommer det sannolikt komma champagner innehållande en åttonde druva så det är bra att vara förberedd).

Drick till

Detta är en förhållandevis mogen champagne och gör sig ganska bra till mat. De klassiska fiskrätterna, även lite kraftigare fisk som lax och röding eller gratinerade skaldjur eller tillagad pilgrimsmussla.

Glas

Vi provade Laherte Frères Les 7 Extra Brut i Spieglau Autentis 27 cl.

Leherte Frères är en champagne som tyvärr inte går att köpa på systembolaget men om ni är på besök i Champagne så rekommenderar vi verkligen att ni besöker vingården!


Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: