Guerlet Deguerne – La Vigneulle 2017

En ung champagne med enorm potential!

Information om odlaren

Guerlet-Deguerne började tillverka champagne redan 1872. Då var det Arthur Duguerne som stod för vinifieringen. Hans kunnande och passion har sedan dess förts över från generation till generation i den lilla byn Chamery. Byn Chamery ligger mitt i sluttningen på den nordvästra delen av Montage de Reims, ibland också kallad för La Petite Montagne de Reims. Byn är en del av det pärlband av champagnebyar som finns i området varav flertalet är premier cru-klassade. Totalt förfogar Guerlet-Deguerne över 10 hektar odlingar. 

Véronique Deguerne som var Arthurs barnbarnsbarn, bildade tillsammans med Patrice Guerlet det som idag är odlaren Guerlet-Deguerne och deras de tre söner Victorien, Florian och Arthur har fortsatt utveckla odlingarna och vinifieringen. Sedan början av 2000-talet odlar de helt utan bekämpningsmedel och vinrankorna växer i naturligt gräsbevuxna områden. 2019 certifierades Guerlet-Deguerne för VDC (Sustainable Viticulture in Champagne) och HVE (High Environmental Value). 

Avsikten har ända sedan starten varit att producera vad de själva kallar ”autentiska champagner”. Vi antar att de menar champagner med karaktär och personlighet och det vi sett av Guerlet-Deguerne så har de verkligen lyckats. Just den här flaskan kommer från druvor från odlingen La Vignuelle. Stockar som planerades 1991. Endast 1000 flaskor av varje årgång tillverkas och alla flaskor är numrerade. Vårt exemplar hade nummer 979.

Provsmakning

Färg: Mörkt guldfärgad, nästan bärnstensfärgad.

Doft: Härligt doftrik, kraftiga röda äpplen, viss krita, mineralitet, carambola, citrus, brödighet.

Smak: Pigg och härlig syra. Lång härlig smak. Gröna äpplen, citrus, citronzest, mandelblom.

Innehåll: 100 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 0 g/liter (Brut)

Producent: Guerlet Deguerne

Importör: Barrique Import

Pris: 600 kr

Betyg 9,2 av 10

Den unga åldern gör La Vigneulle svår att bedöma 2023 men vi bestämde oss ändå för att göra ett försök. Helt klart är den ung men det märks lång väg att det här är ett riktigt kvalitetsvin. En flaska med enorm potential till en mycket rimlig peng! Det är sällan vi stöter på en kvalitetsprodukt av det här slaget till en peng som motsvarar ungefär vad man får ge för en standardchampagne från något av de stora husen.

Årgång

År: 2017 – Betyg 3 av 5

Sommaren och våren var varma men de hade båda stora väderomslag vilket gav både hagel och frost i omgångar. Under själva skörden, som skedde redan i augusti, regnade det och det ledde till svampangrepp. Detta skapade en komplicerad skörd med såväl stress som noggrann soertering som följd. Syranivån bådar gott trots det svåra vädret. De druvor som klarade sig bäst var Chardonnay medan Pinot Meunier hade det tuffast.

Drick till

Guerlet Deguerne La Vigneulle passar till Quiche Lorraine redan nu och efter några år i källaren har den potential att funka fint till den lite mer smakrika måltiden som till exempel kyckling och rostad potatis.

Glas

Vi provade Guerlet Deguerne i de österrikiska glasen X original 62 cl.

Köpa

Guerlet Deguerne La Vigneulle går att beställa via systembolagets beställningssortiment och då har den nummer 53389.

 

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: