A.Margaine Le Brut

Välgjord och helt fantastisk champagne!

Information om odlaren

Arnaud Margaine är en odlare med säte i Villers-Marmery i Montagne de Reims som i motsats till sina de flesta utanför Villers-Marmery fokuserar på Chardonnay istället för områdets mer vanliga druva Pinot Noir. På 10 % av odlingarna växer det Pinot Noir och på 90 % av odlingarna växer det Chardonnay. Byn är klassad som Premier Cru. A.Margaine är medlemmar i Club Trésor de Champagne (Special Club) sedan strax efter klubbens start 1971. De gick med 1976. Historien om odlaren går dock längre tillbaka än så. 1910 har inte mindre än fyra generationer skött verksamheten hos A. Margaine. Och en femte generation är på väg.

Totalt förfogar A.Margaine över 7 ha odlingar och från dessa odlingar levererar de ca 65.000 st flaskor champagne om året. Le Brut har delvis genomgått malolaktisk jäsning. Basåret på denna flaska är 2018 men den innehåller även reservvin från 2017, 2016, 2013 och 2009. Totalt tillverkades 41.130 st flaskor av A.Margaine Le Brut detta år.

Provsmakning

Färg: Ljust champagnefärgad. Blek i nyanserna.

Doft: Mild och komplex doft med tydlig nötighet och viss bördighet. Rostad hasselnöt, citrus, torkade vita blommor.

Smak: Komplex frisk och syrlig smak! Citrus, gröna äpplen, hagtorn. Viss mineralitet. Lång smak.

Innehåll: 89 % Chardonnay 11 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 7 g/liter (Extra Brut)

Degorgerad: Oktober 2021

Producent: A.Margaine

Importör: Winetastic

Pris: 369 kr

Betyg 8,6 av 10

Vi har tidigare provat A.Margaines Special club och varit mycket imponerade. Den fick det högsta betyg som vi delat ut och därför fanns det en del att leva upp till för odlaren nu när vi testar en av deras lite enklare champagner. Och dom klarar prövningen utmärkt! Även om kvalitén i Le Brut inte är i samma nivå så den årgångsklassade Special Club 2014 så är detta en underbar champagne och i sin prisklass är den svårslagen! Vi tror att den kommer växa ytterligare av några år i källaren.

Drick till

Detta är en lite kraftigare champagne som klarar sig som enskild dryck men vi föredrar den till mat eller till någon form av smakrikare tilltugg. Gärna en lagrad ost eller en lite kraftigare fiskrätt.

Glas

Vi provade A.Margaine i de österrikiska glasen X original 62 cl.

Årgången

2018 var ett i de flesta bemärkelser exceptionellt år. Odlarna hade det enkelt och skörden var stor och oskadd. Inte heller några direkta orosmoln under växtsäsongen kan noteras. Redan under året talades det om ett bra år och många odlare, kooperativ och hus planerade tidigt för stora volymer årgångschampagne. De första färdiga champagnerna har nu nått marknaden och trots att de är alldeles för unga att dricka ännu så utfärdrar vi en köprekommendation. Ett tacksamt år som låter fylla på reserve-vinerna, som hos många varit på låg nivå då de senaste årens skördar varit små.

Köpa

A.Margaine Le Brut finns att beställa via systembolagets beställningssortiment och har då nummer 77323.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Årgångar – Champagne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: