Fabien Bergeronneau Cuvée F

Högkvalitativ champagne från en av våra favoritfamiljer!

Information om odlaren

Fabien är idag en del av champagneodlaren Bergeronneau Marion och likt sin syster Virginie så lanserade han för en tid sedan champagne under eget varumärke. Vi tycker att odlaren Bergeronneau Marion är en av de allra mest intressanta odlarna i Champagne och varken Virginie eller Fabien gör oss inte besvikna den här gången heller. Gården levererar årligen drygt 60.000 st flaskor ädel dryck. Bergeronneau-Marions odlingar ligger i Ville-Dommange, strax söder om Reims. Vingården är ett familjeföretag som drivs av Florent Bergeronneau, vinodlare i andra generationen, tillsammans med sin hustru Veronique (född Marion). Deras barn Virginie och Fabien är nu på väg in i firman som tredje generationen. Man odlar till största del Pinot Noir men har även odling av Chardonnay och Pinot Meunier. Man arbetar med hållbara odlingsmetoder och sedan 2004 är både insekts- och ogräsbekämpningsmedel ersatta med miljövänliga alternativ.

Cuvée F är Fabiens allra första cuvée och den har samma innehåll som Bergeronneau-Marions Grande Reserve. Basåret i vår flaska är 2017 men den innehåller även en del reservvin.  Enligt importören ska Cuvée F symbolisera de tre F:en som under tre generationer tillverkat champagne på gården: Francis, Florent och Fabien.

Provsmakning

Färg: Kraftfull gyllengul färg.

Bubblor: Små glesa bubblor som stiger till ytan i sakta mak.

Doft: Förhållandevis kraftfull doft med stor fruktighet, mandelmassa, mogna äpplen, krita.

Smak: Syrlig och kraftfull smak. Mogen smak och en frisk fräschör och härligt smakrik eftersmak. Mycket mogna äpplen, citrus, grapefrukt och viss mineralitet.

Innehåll: 60 % Pinot Meunier, 30 % Pinot Noir 10 % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 8 g/liter (Extra Brut)

Degorgerad: Oktober 2020

Producent: Fabien Bergeronneau

Importör: Conveija

Pris: 399 kr

Betyg 8,5 av 10

Vi är bortskämda med att familjen Bergeronneau levererar kvalitetschampagner och detta är inget undantag. En jättegod högkvalitativ champagne som sannolikt klarar åtminstone 7-8 år i källaren utan att bli sämre. Bäst tror vi att den är om 3-4 år men för att följa upp och ge ett korrekt betyg kommer vi köpa ett par flaskor till för att kontrollera.

Drick till

Trevlig champagne som gör sig fint till enklare tilltugg/skaldjur men på grund av den kraftfulla smaken gör den sig även fin till måltiden. Coppan å charkbrickan eller baconlindande dadlar ihop med Cuvée F är verkligen en underbar kombination.

Glas

Vi provade Fabien Bergeronneau Cuvée F i Spieglau Definition 55 cl.

Köpa

Fabien Bergeronneau Cuvée F finns att beställa via systembolaget och har då nummer 52522.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: