Chavost Blanc de Blanc Brut Nature

Syrlig, komplex och helt underbar!

Information om kooperativet

Chavost är det lilla kooperativet strax utanför Epernay som tillverkar vin helt naturligt utan sulfiter, utan tillsatt socker och utan filtrering. Självklart använder de sig av hållbara metoder vid odling och skörd. Stor vikt läggs vid att begränsa tillsatser och konstgjorda metoder. En vinmakare i tiden helt enkelt. Tillverkningen startade 1946 och sedan dess har de tillverkat unika champagner. Blanc de Meunier är lagrad på ståltankar. Totalt förfogar de över 5 hektar odlingar uppe i Cote de Blancs allra mest västra delar, precis på gränsen till Marnedalen.

Alla Chavost cuvéer tillverkas i ytterst små volymer och vårt generella råd till er champagneälskare där ute är att om ni hittar en så köp den. Ungefär som när det kommer till Special cluber. Totalt tillverkades 7.208 st flaskor. Enbart ståltank används och ingen malolaktisk jäsning används. Samtliga av Chavosts champagner är extra brut. Inget socker tillsätts.

Provsmakning

Färg: Ljust gul.

Bubblor: Små spridda och ganska ivriga bubblor.

Doft: Komplex och frisk doft med tydlig mineralitet, citrus, citron, röda äpplen och en aning kål.

Smak: Krispig och nötig smak, äppelmust, citrus, grapefrukt. Härligt syrlig och lång eftersmak.

Innehåll: 100 % Chardonnay

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 0 g/liter (Extra Brut)

Degorgerad: April 2022

Producent: Chavost

Importör: Sanler Wine

Pris: 525 kr

Betyg 9 av 10

 

Ytterligare en fantastisk champagne från kooperativet Chavost. Alla deras champagner är fantastiskt goda och vi blir än en gång överraskade och imponerade. Efter fyra fem år i källaren tror vi att det här är en champagne som nosar på ett ännu högre betyg för detta är verkligen kvalitet på riktigt. Degorgering för bara fyra månader sedan talar för det och gör sällan flaskorna rättvisa. Flaskorna från Chavost är små mästerverk i sig och för den som söker en champagne för att ge bort som gåva till den champagneintresserade vännen är detta ett mycket bra alternativ. Prislappen på drygt 500 kr gör Chavost BdB mycket prisvärd trots att den inte kan betraktas som särskilt billig. Den lite högre prislappen gör att vi inte köper lådvis av den men vi kommer definitivt köpa hem fler flaskor av den här underbart goda champagnen!

Drick till

Detta är en komplex champagne, särskilt för att innehålla endast Chardonnay och den går även utmärkt till måltiden. Fantastisk till både lagrad och naturell ost.

Köpa

Chavost Blanc de Meunier finns inte i särskilt många flaskor och av dem har inte särskilt många nått Sverige men de få exemplar vi belönats med går faktiskt att beställa via Systembolagets beställningstjänst. Numret är 58127.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: