Esterlin Blanc de Blanc Éclat

En klassisk BdB av hög kvalitet för en ytterst rimlig peng!

Information om kooperativet

Esterlin är ett Epernay-baserat kooperativ som bildades 1948 då tre familjer i den lilla byn Coteaux strax utanför Côte de Blancs startade ett kooperativ bestående av 29 vinodlande bönder. Totalt förfogade de 29 medlemmarna över 23 hektar odlingar var de då. Sedan dess har de växt till 116 hektar, 200 medlemmar i 52 olika byar.

Stor vikt läggs vid lagringen som är minst 5 år för och 10 år för prestigecuvéerna. Esterlin använder sig av solera som innehåller vin ända bak till 1972. De flesta champagnerna tillverkas utan malolaktisk jäsning för att skapa fräscha, intensiva champagner med god lagringspotential. En av dess cuvéer lagras på ekfat.

Esterlin Blanc de Blancs Éclats basår är 2013 och vad vi kunnat sluta oss till via deras hemsida så är det en ren 2013 trots att den inte är millésime-klassad. Givet förutsättningarna 2013 så blir vi än mer övertygade om detta. Året gav bra chardonnay och förhållandevis rikligt med den trots att övriga druvor hade det svårt.

Provsmakning

Färg: Gul med gröna toner, honungstoner.

Bubblor: Små bubblor som stiger till ytan i sakta mak.

Doft: Elegant, mild, frisk och komplex i doften. Mandelmassa, hagtorn, citrus i form av grillad citron och inslag av pelargonia.

Smak: Hög syra, mycket hög. Citrus i vad som närmast kan beskrivas som halvvarma citroner och granny smith-äpplen. Riktigt gröna och hårda. Smaken är aningen mildare än doften.

Innehåll: 100 % Chardonnay

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 8 g/liter (Extra Brut)

Degorgerad: januari 2018

Producent: Esterlin

Importör: Berndtson AB

Pris: 369 kr

Betyg 8,5 av 10

Esterlin var ett okänt kooperativ för oss och vi blev verkligen positivt överraskade av denna härligt syrliga Blanc de Blanc och vi kommer definitivt köpa mer av den. En klassisk BdB av hög kvalitet för en ytterst rimlig peng. Prislappen gör det enkelt att ta beslutet att köpa hem någon låda för att ha som extra huschampagne. Verkligen prisvärd!

Drick till

Detta är en komplex champagne men ändå inte i riktig matklass. Salta rätter eller ännu bättre salta tilltugg är den fantastisk till. Vi testade till baconlindade dadlar fyllda med getost och det var verkligen en succé. Även kuber av parmesanost funkar den fint till.

Glas

Vi provade Esterlin Blanc de Blancs Éclat i de Österrikiska glasen X original, 62 cl.

Köpa

Esterlin Blanc de Blancs Éclat finns att beställa via Systembolagets beställningstjänst och den har då nummer 56733.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: