Chavost Blanc de Meunier Brut Nature

Underbart frisk och komplex champagne!

Information om kooperativet

Chavost är det lilla kooperativet strax utanför Epernay som tillverkar vin helt naturligt utan sulfiter, utan tillsatt socker och utan filtrering. Självklart använder de sig av hållbara metoder vid odling och skörd. Stor vikt läggs vid att begränsa tillsatser och konstgjorda metoder. En vinmakare i tiden helt enkelt. Tillverkningen startade 1946 och sedan dess har de tillverkat unika champagner. Blanc de meunier är lagrad på ståltankar. Totalt förfogar de över 5 hektar odlingar uppe i Cote de Blancs allra mest västra delar, precis på gränsen till Marnedalen.

Endast 7 482 st flaskor tillverkas av den här cuvéen och det är verkligen en ynnest att få chansen att dricka en av den. Även deras andra cuvéer tillverkas i ytterst små volymer. Enbart ståltank används och ingen malolaktisk jäsning används.

Provsmakning

Färg: Mörkare gul, lite aprikostoner.

Bubblor: Små små förhållandevis ivriga bubblor.

Doft: Underbart komplex doft, vinteräpplen, torkad frukt, hagtorn, viss gräddighet.

Smak: Kraftfull och komplex smak med inslag av hagtorn, mogna gula äpplen.

Innehåll: 100 % Pinot Meunier

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 0 g/liter (Extra Brut)

Degorgerad: April 2022

Producent: Chavost

Importör: Sanler Wine

Pris: 525 kr

Betyg 8,5 av 10

Ytterligare en fantastisk champagne från kooperativet Chavost. Alla deras champagner är fantastiskt goda och vi blir än en gång överraskade och imponerade. Efter fyra fem år i källaren tror vi att det här är en champagne som nosar på de allra högsta betygen. Degorgering för bara fyra månader sedan gör sällan flaskorna rättvisa. Flaskorna från Chavost är små mästerverk i sig och för den som söker en champagne för att ge bort som gåva till den champagneintresserade vännen är detta ett mycket bra alternativ.

Drick till

Detta är en komplex och smakrik champagne som går utmärkt till lite kraftigare maträtten. Både kraftigare chark eller tarte flambé tror vi skulle funka fint till Chavost Blanc de Meunier.

Glas

Vi provade Chavost Blanc de Meunier i de Österrikiska glasen X original, 62 cl.

 

Köpa

Chavost Blanc de Meunier finns inte i särskilt många flaskor och av dem har inte särskilt många nått Sverige men de få exemplar vi belönats med går faktiskt att beställa via Systembolagets beställningstjänst. Numret är 58125.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: