Léguillette-Romelot Symphonie 2014

Syrlig och smakfull, en riktigt fin matchampagne!

Information om odlaren

Léguillette-Romelot är en odlare från byn Charly sur Marne i Vallée de la Marne. Utmärkande för Léguillette-Romelot är att de odlar flera av de gamla och ovanliga druvorna på sina ca 8 hektar odlingar. Merparten av odlingarna är planterade med Pinot Meunier men ca 10 % är planterade med Petit Meslier, Arbane och Pinot Blanc. Dessa gamla druvor (som planterats relativt nyligen) har fått en helt egen plats på gården och hålls åtskilt från de övriga odlingarna. Odlingarna och tillverkningen drivs idag av Christine Léguillette.

Symphonie 2014 innehåller mestadels pinot meunier vilket verkligen kräver sin man/kvinna för att skapa magi. Totalt tillverkades endast 1.500 st flaskor och druvorna kommer från 40 år gamla stockar. 5 år på jästfällningen.

Provsmakning

Färg: Gulare ton, Honungsfärgad.

Bubblor: Små bubblor som stiger till ytan i sakta mak.

Doft: Underbart komplex doft med inslag av torkad frukt, röda äpplen, plommon.

Smak: Syrlig och kraftfull. Inledande syrlighet och därefter mer smörighet. Vanilj och mogna äpplen.

Innehåll: 65 % Pinot Meunier  29 % Chardonnay 6 % Pinot Meunier

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 11 g/liter (Extra Brut)

Degorgerad: November 2020

Producent: Leguillette-Romelot

Importör: Spruce Up

Pris: 359 kr

Betyg 8,5 av 10

Léguillette-Romelot är verkligen en av de där små odlarna som levererar underbar champagne i världsklass till priser som alla har råd med och Symphonie 2014 är inget undantag! Vi ångrar att vi inte köpte fler flaskor när de sista 240 buteljerna släpptes på systembolaget. Går fint att lagra och trots att importören själv säger 5 år säger vi upp till 10 år utan problem. Dock lär smaken som redan är förhållandevis mogen utvecklas lite väl mycket om man går på vårt förslag.

Drick till

Detta är en komplex och smakrik champagne som går utmärkt till den lite kraftigare maträtten. Till exempel Steak frites funkade den fint till och den bytte delvis karaktär tillsammans med maten. Givetvis går Symphonie 2014 utmärkt att dricka till den lite lättare måltiden också men vi kanske väljer en annan flaska till välkomstbubblet.

Glas

Vi provade Leguillette-Romelot Symphonie 2014 i de Österrikiska glasen X original, 62 cl.

Köpa

Léguillette-Romelot Symphonie 2014 finns tyvärr inte längre att köpa via systembolaget men när det gjorde det hade den artikelnummer 75519.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: