De Saint-Gall Blanc de Blanc Extra Brut Grand Cru

De Saint-Gall Blanc de Blanc Grand Cru – review

Information om kooperativet

De Saint-Gall är en champagne som tillverkar sina champagner i Union Champagne vilket är ett samarbete mellan 15 olika kooperativ. Union Champagne grundades 1966 och sedan dess har de levererat en strid ström av kvalitetschampagner, främst Blanc de Blanc. Det kanske inte är så konstigt då deras hem är Avize, mitt i Côtes de Blancs. Samtliga byar är premier Cru-klassade eller Grand Cru-klassade och alla våra favoritbyar är representerade bland De Saint-Galls byar; Avize, Oger, Cramant och Mesnil-sur-Oger. Utöver dessa så har De Saint-Gall odlingar i Vertus, Bergeres-les-Vertus, Gravers, Cumieres, Avenay-Val-dór, Bouzy, Ambonnay och Villers-Marmery. Förutom Chardonnay odlas även en del Pinot Noir och några få rader Pinot Meunier.

Provsmakning

Färg: Honungsgul. Mörkare än vi förväntade oss

Bubblor: Små snabba bubblor.

Doft: Tydlig citrus, mogen grapefrukt, mogna gula äpplen, mandelmassa och vanilj. Oväntat mogen doft och lite udda för en Blanc de blanc.

Smak: Komplex, frisk och samtidigt mogen smak med inslag av citrus, mogna äpplen, mineralitet, krita. Inte alls den klassiska Chardonnay-smaken.

Innehåll: 100 % Chardonnay 

Dosage: 3 g/liter

Alkoholhalt: 12,5 %

Producent: De Saint-Gall

Leverantör: Premium Partners

Pris: 500 kr

Betyg: 7 av 10

Ytterligare en riktigt fin champagne från klassiska De Saint-Gall. De champagner vi testat från dem hittills har alltid levererat såväl kvalitet som karaktär och återigen blir vi inte besvikna. Priset för deras champagne är normalt sätt väldigt överkomliga och de levererar alltid bra värde. Just denna flaska är köpt 2019 och har legat ett par år i vår källare vilket gör att den sannolikt skiljer sig en del från de som finns att köpa på systembolaget nu. Vårt tips är som alltid att alltid låta champagne mellanlanda i källaren ett år innan den dricks.

Drick till

De Saint-Gall Blanc de Blanc Extra Brut Grand Cru gör sig utmärkt som välkomstbubbel men kanske ännu bättre till lite enklare tilltugg. Hårdost, löjrom på brioche eller pilgrimsmussla.

Glas

Vi provade De Saint-Gall Blanc de Blanc Grand Cru i Zalto universal.

De Saint-Gall Blanc de Blanc Extra Brut Grand Cru finns i många av Systembolagets butiker och är en av de mest prisvärda flaskor på hyllan. Ibland kan det vara svårt att veta vilka av De Saint-Galls champagner som är vilka och då är det bra med Systembolagets nummer som är 7948.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: