Bruno Paillard Premiére Cuvée Extra Brut

Välgjord men aningen slätstruken champagne från en av Champagnes största karaktärer.

Information om huset

Huset Bruno Paillard champagne är ett relativt ungt hus som omfattar 30 hektar i Oger, Le Mesnil Sur Pger, Cumiéres och Verzay. Av de 30 hektaren ligger 12 hektar i Grand Cru-klassade byar. Totalt omfattar odlingarna 100 olika odlingsställen. På dessa egna odlingar räcker till drygt 50 % av de champagner man tillverkar. Sedan start har Bruno Paillard satsat på att skapa en stilren och okonstlad champagne som skiljer sig från andra champagner. Totalt tillverkar Bruno Paillard 550.000 st flaskor per år.

Lagring sker både på ekfat och i ståltankar och Bruno Paillard, Alice Paillard och vinmakaren Laurent Goyet testar alltid vinet innan de komponerar årens cuvéer. 50 % av skörden sparas som reservviner. Man använder sig generellt sett av längre lagring än de flesta andra champagnehus och odlare. 1983 var året då Bruno Paillard blev första champagnehus att alltid redovisa datum för degorgering på varje flaska. En trend som många därefter följt. Bruno är en välkänd person i Champagne och inom champagnetillverkning och han har även kopplingar till BCC (ägaren till Lanson, Chanoine Frères, Besserat de Bellefon, Boizel, de Venoge, Pilipponnat, Alexandre Bonnet och Maison Burtin).

Premiére Cuvée är likt alla Brunos champagner delvis lagrad på ekfat. 20 % lagras på ekfat och vinet har lagrats i minst 3 år. Inte mindre än 25 olika årgångar från reservvinstankar och/eller soleror återfinns i denna flaska.

Provsmakning

Färg: Gul med guldiga toner.

Bubblor: Många medelsmå ivriga bubblor spridda i glaset.

Doft: Diskret men ändå komplex och god. Gula äpplen, mandelmassa, hagtorn, citrus. 

Smak: Torr, frisk och förhållandevis mild och kort smak med inslag av mandelmassa, gula äpplen och citrus.

Innehåll: 45 % Pinot Noir 33 % Chardonnay 22 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 6 g/liter (Extra Brut)

Degorgerad: Juni 2021

Producent: Bruno Paillard

Pris: ca 600 kr

Betyg 7 av 10

Bruno Paillard Premiére Cuvée är en stilren och god champagne men för den inte ringa prislappen hamnar den i en mycket tuff prisklass och de gånger vi druckit en Bruno Paillard som fått ett antal extra år i källaren har vi blivit imponerade. Därför är det ett stalltips att inte dricka Bruno Paillards champagner så unga som 12 månader efter degorgering. De mer vällagrade får högre betyg. Köp och lägg i källaren blir rekommendationen med andra ord. Eller ännu hellre: lägg pengarna på en odlarchampagne av lite bättre modell och få  mer attityd för pengarna för den stora delen reservvin i Premiére Cuvée gör att vi inte riktigt känner den där härliga unika smaken som vi är vana vid från riktigt fina odlarchampagner. Lagringspotentialen uppgår enligt oss till ca 10 år.

Drick till

Trevlig champagne som välkomstdrink till sommarfesten och fantastisk till ost, lättare förrätt, gärna med löjrom eller skaldjur.

Glas

Vi provade Bruno Paillard Premiére Cuvée i Lehmann F.Sommier Psyché 63 cl.

Köpa

Bruno Paillard Premiére Cuvée finns i dagläget inte att köpa i Sverige men det finns en och annan europeisk sida där man kan beställa den. Eller varför inte besöka huset som sägs vara mycket trevligt?

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: