Guiborat & Fils Prisme 13 Grand Cru Extra Brut

En underbart frisk och krispig champagne!

Information om huset

Guiborat är ett hus trots att det till stor del fungerar som en odlare. De köper dock in en del druvor från sina grannar och då blir de per automatik klassade som hus. Så här passar det bra att citera champagnebonden Gallimard när vi träffade honom och frågade om deras NM-märkning på flaskorna: ”we are growers by heart”.

Odlingarna ligger i Cramant och här har familjen odlat druvor sedan 1885. På bara 8 hektar Grand Cru-mark skapar de sin magi och den kraftiga jordmånen här i Cramant och Chouilly ger deras champagner en härlig mineralitet. De säljer även druvor till Laurent Perrier. 80 % av druvorna är chardonnay och 20 % Pinot Meunier.

Prisme 13 innebär att samtliga druvor härrör från 2013 men champagnen är inte årgångsklassad.

Provsmakning

Färg: Ljust ljust gul

Bubblor: Mycket små stilla bubblor.

Doft: Underbart doftrik. Vilken doft! Krita och mineralitet. Söt fruktighet, inslag av melon och gröna äpplen.

Smak: Syran är hög vilket delvis beror på ungdomen i flaskan. Samtidigt är smaken mogen och de gula äpplena är torra, syrliga och melonen från doften återkommer i smaken.

Innehåll: 100 % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 4,5 gram/l

Degorgerad: November 2017 

Producent: Guiborat & Fils

Leverantör: Kollektivet dryckeshandel

Pris: 512 kr

Betyg 8,5 av 10

Det här är en odlarchampagne av klass och det märks både på doft, etikett och smak. Torts den förhållandevis höga syran så är smaken mogen men det innebär inte att detta är en champagne som måste drickas nu. Tvärtom tror vi att den kommer vara ännu godare om 5-10 år och vi har nyligen beställt hem en låda med Prisme 2015 men de kommer få ligga i källaren till 2025 eller senare innan vi provar den första.

Drick till

Guiborat Prisme 13 gör sig fint som solitär dryck och för den som vill lyxa till det rejält på sommarfesten så är det här en utmärkt champagne för välkomstskålen. Tilltugg som funkar fint med Guiborat Prisme 13 är hård ost, gärna parmesan.

Glas

Vi provade Guiborat Prisme 13 Grand Cru Extra Brut i Riedel Veritas.

Guiborat Prisme 13 finns i dagsläget inte att beställa via Systembolaget men det går att beställa Prisme 2015 men då behöver man beställa minst 6 flaskor. Ett tips är att prova den hos Champagnebaren i Göteborg där såväl Prisme 13 som Prisme 15 går att beställa på glas. Troligtvis går det även att beställa Prisme 11 om man har tur.


Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: