Hervé Dubois Cuvée Speciale Millésime 2012

Krispig, frisk och alldeles underbar!

Information om odlaren

Hervé Dubois är den där lilla odlaren som man allt för sällan hittar. Här i Avize (Côte des Blancs) odlar familjen druvor sedan 1920 och som man gör det! Trots, eller kanske tack vare, den minimala arealen på blott 7,5 hektar lyckas Hérve Dubois verkligen föra sina förfäder Paul, Monique och Jeans arv vidare med den äran. Lite extra kuriosa är att Monique är släkt med familjen Lemaire som också är en fantastiskt liten champagneodlare. När vi ändå talar om familjen och namnet Dubois så får vi till vår besvikelse meddela att vi inte hittat några kopplingar till den framlidne svenske komikern Micke Dubois. Historien berättar om att gården från början var en hästgård där Paul hade lite hästar som han använde för att transportera druvor och champagne åt andra odlare och hus. När gården i Avize fick klassificeringen Grand Cru lite senare så valde Paul att börja odla druvor. 1981 började produktionen bära det egna namnet.

Hervé Dubois använder sig inte av någon malolaktisk jäsning av sina Chardonnay-druvor för att uppnå en högre grad av fruktighet och en bättre balans när champagnen lagras. Mestadels tillverkar Hervé Dubois champagne av Chardonnay som står för hela 60 % av odlingarna.

Cuvée Speciale 2012 kommer enbart från druvor som växt på stockar som planterades 1951 i Avize. Vidare har vinet lagrats i 8 år på jästen. En lagring som skett i flaskor med kork-kork för att låta vinet ”andas” under processen.

Provsmakning

Färg: Ljust gul.

Bubblor: Många små ivriga bubblor spridda i glaset.

Doft: Härligt mild och komplex doft med inslag av citrus, vit grapefrukt, persika, krita, diskret mandelmassa.

Smak: Fantastiskt välbalanserad trots innehållet på 100 % Chardonnay utan malolaktisk jäsning. Brioche, diskret mandelmassa, perfekt avvägd citrus i form av vit grapefrukt.

Innehåll: 100 %Chardonnay

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 3,5 g/liter

Producent: Hervé Dubois

Importör: Vintrio Wine AB

Pris: 329 kr

Betyg 9,5 av 10

Hervé Dubios Cuvée Special Millésime 2012 är resultatet av en näst intill perfekt blanc de blancs (som i Hervé Dubois BdB NV) som man låter ligga lite extra på jästen och lite extra i flaskan och når precis det resultat man hade hoppats på. En fruktansvärd trevlig champagne med all den kvalitet och kripighet som vi blivit bortskämda med av Hervé Dubois. Vi har en låda i källaren och kommer köpa fler om vi får chansen.

Drick till

Perfekt champagne som välkomstdrink till sommarfesten och fantastisk till kuber av Parmesan eller andra mellanlagrade hårda ostar.

Glas

Vi provade Hervé Dubois Cuvée Speciale Millésime 2012 i Lehman F.Sommier Psyché 63 cl.

 

Köpa

Hervé Dubois Cuvée Speciale Millésime 2012 finns i dagsläget inte att beställa via beställningssortimentet men ibland kommer det in andra årgångar och vårt råd till alla er champagneälskare är GÖR DET!

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: