Le Brun de Neuville Extra Blanc

Frisk och fräsch champagne som definitivt inte är för ung!

Information om kooperativet

Le Brun de Neuville är ett kooperativ beläget i Côte de Sézanne och de odlar såklart chardonnay då det är druvan som passar bäst i det steniga landskapet i den här delen av champagne. Hela 90 % av odlingarna består av Chardonnay. De sista 10 % består av Pinot Noir. Jordmånen är som sagt kalkrik och området är kuperat vilket ger Le Brun de Neuville många möjligheter att skapa en bred palett av champagner.

Kooperativet är förhållandevis ungt och grundades så sent som 1963. Totalt hämtas druvor från 12 olika byar i sydvästra Marne. För oss är detta kooperativ en förhållandevis ny bekantskap men för de som är intresserade av Le Brun de Neuvilles champagner kommer det komma fler provningar inom kort. Denna flaska har basår 2016 och resterade 50 % är reservviner. Druvorna i den här flaskan kommer från vinstockar som samtliga är äldre än 45 år och vinet har sedan legat 48 månader på jästfällningen.

Provsmakning

Färg: Mellangul med lite grönskimrande inslag

Bubblor: Små bubblor i pelare

Doft: Mineralrik underbar doft med inslag av gula äpplen, krita, plommon, vanilj och citrus.

Smak: Torr, välbalanserad och frisk smak med tydliga toner från såväl jordmånen i Côte de Sézanne (krita) som från tillverkningen som delvis skett på ekfat. Förvånansvärt mogen för att ha så ung basår som 2016. Röda äpplen, päron och mandelmassa. Lång härlig smak där de röda äpplena blir än mer mogna på slutet.

Innehåll: 100 % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12  %

Dosage: 4 g/liter

Degorgerad: Januari 2021

Producent: Le Brun de Neuville

Pris: ca 420 kr

Betyg 8,5 av 10

Välsmakande och frisk champagne som passar perfekt till sommarfesten eller till måltiden! Förvånansvärt ”matig” för att vara en så här ung Blanc de Blancs men det är ekfatslagringen som skapar den här lite tyngre smaken.

Drick till

Lebrun Neuville passar som aperitif men den är också fantastisk till den lite lättare måltiden. Mildare ostar, fisk eller lagade skaldjur tror vi passar perfekt.

Glas

Vi provade Le Brun de Neuville Extra Blanc i Lehman F.Sommier Psyché 56 cl

Köpa 

Le Brun de Neville Extra Blanc finns tyvärr inte att köpa i Sverige för tillfället men om ni snubblar över den på någon internationell sida eller i Frankrike är det vårt råd att ni köper några flaskor. Verkligen prisvärd och välgjord champagne!

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: