Palmer & Co Rosé Solera

Frisk och söt rosa champagne!

Information om kooperativet

Palmer är ett kooperativ bestående av över 200 odlare med odlingar i Côte de Sézanne, Côte des Bar och Marne-dalen. Samtliga odlingar ligger i Premier- eller Grand Cru-byar.

Kooperativet grundandes strax efter andra världskriget och närmare bestämt 1947. De första åren tillbringades i Avize men sedan 1959 sker vinifiering och lagring i Reims. De förvärvade champagnehuset H. Goulet och angränsande egendomar vilket gjorde att man fick tillgång till stora underjordiska källare och grottor där man idag lagrar sina viner. Kooperativet består i dag av flera hundra odlare och äger över 400 hektar vinodlingar. Palmér tillverkar ca 1 miljon flaskor per år.

Palmer har ett, eller kanske snarare tre, solerasystem där de sparar champagne från varje årgång. Den är uppdelad i rött vin; Pinot Noir för rosé, Pinot Noir champagne och Chardonnay och totalt innehåller soleran 35 årgångar. Allt för att kunna göra en perfekt blandning av deras champagner.

Palmer har en finurlig lösning för den som vill ha lite mer info om just den flaska man dricker. Via deras ”bottle tracker ID” kan man få ut all den där nördiga informationen som man kan tänkas vilja ha om sin champagne. På en liten svart etikett på flaskan finns en kod som man skriver in på Palmers hemsida och så får man tillbaka info om flaskan.

Fun fact om namnet Palmer (som ju inte är särdeles franskt) är att namnet valdes efter den brittiska kexfabrikanten Huntley & Palmer i England. Palmer ville fokusera på den brittiska marknaden och valde därför ett namn som skulle passa just där. Den brödighet som Palmer gjort sig kända för och som uppnås via den extra tiden på jästfällningen kanske också spelade in, förtäljer inte historien.

Av de champagner som mer eller mindre alltid finns på hyllan på Systembolaget är Palmers champagner de vi gärna väljer. Palmer och deras leverantör har valt en mycket gynnsam prissättning i Sverige och detta är en flaska som är ca 150 kr dyrare om den köps i andra EU-länder.

Provsmakning

Färg: Vackert ljusrosa, persikofärgad.

Bubblor: Små bubblor i riklig mängd.

Doft: Röda bär, röda blommor, rosor, vanilj, fruktighet.

Smak: Syrlig, torr och samtidigt söt på ett klassiskt rosévis. Frisk och ändå söt. Röda bär och vanilj.

Innehåll: 45 % Chardonnay 45 % Pinot Noir 10 % Pinot Meunier

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 7 gram/l

Producent: Palmer & Co

Leverantör: Oenoforos AB

Pris: 379 kr

Betyg 8 av 10

Palmer Rosé är en klassisk roséchampagne med allt vad det innebär; skönhet, sötma och elegans i första hand men även en välgjord och välsmakande champagne som passar för många tillfällen.

Drick till

Palmer Rosé passar som bäst till sommarfesten eller varför inte som välkomstbubbel till bröllopsfesten. Även till ljusare olagrade ostar passar Palmer Rosé.

Om man vill beställa den så är beställningsnumret 82260.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: