Palmer & Co Blanc de Blancs 2016

Underbart frisk och god champagne!

Information om kooperativet

Palmér är ett kooperativ bestående av över 200 odlare med odlingar i Côte de Sézanne, Côte des Bar och Marne-dalen. Samtliga odlingar ligger i Premier- eller Grand Cru-byar.

Kooperativet grundandes strax efter andra världskriget och närmare bestämt 1947. De första åren tillbringades i Avize men sedan 1959 sker vinifiering och lagring i Reims. De förvärvade champagnehuset H. Goulet och angränsande egendomar vilket gjorde att man fick tillgång till stora underjordiska källare och grottor där man idag lagrar sina viner. Kooperativet består i dag av flera hundra odlare och äger över 400 hektar vinodlingar. Palmér tillverkar ca 1 miljon flaskor per år.

Palmer har ett, eller kanske snarare tre, solerasystem där de sparar champagne från varje årgång. Den är uppdelad i rött vin; Pinot Noir för rosé, Pinot Noir champagne och Chardonnay och totalt innehåller soleran 35 årgångar. Allt för att kunna göra en perfekt blandning av deras champagner.

Palmér har en finurlig lösning för den som vill ha lite mer info om just den flaska man dricker. Via deras ”bottle tracker ID” kan man få ut all den där nördiga informationen som man kan tänkas vilja ha om sin champagne. På en liten svart etikett på flaskan finns en kod som man skriver in på Palmers hemsida och så får man tillbaka info om flaskan.

Fun fact om namnet Palmér (som ju inte är särdeles franskt) är att namnet valdes efter den brittiska kexfabrikanten Huntley & Palmer i England. Palmér ville fokusera på den brittiska marknaden och valde därför ett namn som skulle passa just där. Den brödighet som Palmér gjort sig kända för och som uppnås via den extra tiden på jästfällningen kanske också spelade in, förtäljer inte historien.

Av de champagner som mer eller mindre alltid finns på hyllan på Systembolaget är Palmérs champagner de vi gärna väljer. Palmér och deras leverantör har valt en mycket gynnsam prissättning i Sverige och detta är en flaska som är ca 150 kr dyrare om den köps i andra EU-länder.

Provsmakning

Färg: Ljust ljust gul

Bubblor: Små intensiva bubblor i riklig mängd

Doft: Frisk och härligt mineralrik. Gröna päron, äpplen och citrus

Smak: Klassisk Chardonnaysmak med frisk och ung syra. Gröna äpplen, grapefrukt och hagtorn. På gränsen till för ung fortfarande trots sina 5 år på jästfällningen.

Innehåll: 100 % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 7 gram/l

Producent: Palmér & Co

Leverantör: Oenoforos AB

Pris: 349 kr

Betyg 7 av 10

Palmér har i sin Blanc de Blancs 2016 levererat ganska exakt det vi förväntade oss av en förhållandevis billig champagne från en erkänt duktig champagnetillverkare med industriella metoder. Vi blir som vanligt inte överraskade av Palmér men vi blir inte heller hänförda. Denna flaska skulle inte må dåligt av ytterligare 10 år i källaren.

Drick till

Palmer Blanc de Blancs passar utmärkt som välkomstbubbel eller varför inte till skaldjur. Gärna ostron.

För tillfället finns Palmér Blanc de Blancs på de allra flesta av Systembolagets butiker och om man vill beställa den till något av de få som inte har den så är beställningsnumret 7553. Tyvärr särskiljer inte Systemboalaget årgångarna så det kan vara bra att kontrollera årgången på den flaska man köper.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: