H.Blin Vintage – Millésime 2012

Fantastiskt god och prisvärd champagne!!

Information om kooperativet

Champagne H.Blin är ett kooperativ från byn Vincelles strax väster om Epernay. Namnet kommer från grundaren Henri Blin som lade grunden till H.Blin strax efter andra världskriget (1947) förenade 29 olika odlare under namnet H.Blin. Totalt samlar kooperativet druvor från 118 hektar vinodlingar och man tillverkar ca 500.000 st flaskor om året. Den dominerande druvan på odlingarna är den lite svåra Pinot Meunier och H.Blin har inte mindre än 3 olika cuvéer innehållande 100 % Pinot Meunier. Det i sig kräver en hel del av vinmakaren. I dagsläget är det Simon Blin, sonson till Henri som styr tillverkningen.

Odlingarna innehåller 70 % Pinot Meunier, 16 % Chardonnay och 14 % Pinot Noir. En smått unik fördelning. Jorden här i Marnedalen är kalkrik och sluttningarna lutar i syd/ost vilket ger de perfekta förutsättningarna för champagne. Mer än 50 % av odlingarna odlas enligt VDC-certifiering för hållbar odling och det är bara en tidsfråga innan de når 100 %.

Provsmakning

Färg: Vackert gul med aningen röda toner.

Bubblor: Små eleganta bubblor i hela glaset.

Doft: Frisk och väl balanserad doft med inslag av citrus, grapefrukt och russin. Smörig. 

Smak: Härligt balanserad frisk smak med inslag av citrus, grapefrukt, en viss nötighet och smör. Ingen klassiskt Meuniersmak.

Innehåll:  50 % Chardonnay 50 % Pinot Meunier 

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 7 g/liter

Producent: H.Blin

Pris: ca 350 kr

Betyg 9 av 10

Givet det mycket rimliga priset är detta en av de champagner vi gett de högsta betygen och det är nästan något vi vant oss vid när vi provar champagner från kooperativet H.Blin. 2012 är som sagt inget undantag och den kommer dessutom bli ännu bättre med åren. Upp till 10 år tror vi att den här flaskan kommer förbättras. Den kommer antagligen vara bra ytterligare lika länge. Definitivt en köprekommendation på H.Blin Vintage 2012!

Drick till

H.Blin Vintage 2012 funkar utmärkt till den lite enklare måltiden. Mellanlagrad ost, skaldjur och enklare, gärna ljusa, tilltugg funkar utmärkt.

Glas

Vi provade H.Blin Vintage Millésime 2012 i Lehmann Aboslus 38 cl.

Köpa

H.Blin Vintage – Millésime 2012 finns i dagsläget inte att köpa i Sverige men vi hoppas att det blir ändring på det inom det närmaste då detta är en mycket prisvärd och välgjord champagne till ett mycket angenämt pris.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: