Champagne Rare 2008

Vacker som en dag och härligt välsmakande!

Information om huset

Piper-Heidsieck, som är huset bakom Rare, grundades så tidigt som 1777 då tysken Florens-Louis Heidsieck startade vintillverkning under namnet Heidsieck & Cui. Huset fick sin första ambassadör i Marie Anoinette då hon 1785 förälskade sig i husets champagne. 

1838 gick nästa generation Heidsieck ihop med familjen Piper och grundade det vi idag känner som Piper-Heidsieck. På 1950-talet var Piper-Heidsiecks champagner flitigt förekommande i Hollywoods hetaste filmer. 

Piper-Heidsieck odlar och köper in de tre vanligaste druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Merparten av druvorna köps in från odlare i Marne-dalen och Côte des Bar. På 1990-talet byggde huset en helt ny ”fabrik” med stora ståltankar där vinifieringen sker. Inga viner lagras på ekfat. 1999 startade de sin reservvinssamling och alla deras standardcuvéer ska innehålla druvor från 10 olika årgångar.

Piper-Heidsieck och Champagne Rare

Rare är Piper-Heidsiecks prestigecuvée och tillverkas endast de allra bästa åren. De senaste 40 åren har endast 12 årgångar Rare producerats. Det handlar om åren: 1976, 1979, 1985, 1988, 1990, 1998, 1999, 2002, 2006, 2008 och Rare Rosé Millésime 2007 och 2008. Druvorna till Rare plockas ut från Piper-Heidsiecks enorma utbud vilket gör att det går att ta de allra mest karaktäristiska.

Det märks tydligt att Rare vill distanseras sig en aning från kusinen Piper-Heidsieck. Ingenstans på Pares hemsida hittar vi info om Piper-Heidsieck.

Provsmakning

Färg: Ljust gul.

Bubblor: Många intensiva bubblor spridda i glaset.

Doft: Mineralitet, grapefrukt, plommon, krasse, en viss kryddighet, nötighet och gul frukt.

Smak: Syran är förhållandevis hög, djup och komplex. Fräsch och syrlig med inslag av citrus, grapefrukt, Granny Smith-äpplen.

Innehåll: 70 % Chardonnay  30 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12 %

Producent: Piper-Heidsieck

Leverantör: Edrington Sweden AB

Pris: 1.598 kr

Betyg 8,5 av 10

Champagne Rare 2008 är en riktigt högklassig champagne men i den aktuella prisklassen är också konkurrensen mördande men om vi ska dricka en 50-årig champagne någon gång så är detta definitivt en av de vi tänker oss. Kvalitet in i minsta detalj och en härligt ung friskhet i kombination. Dofter och smaker kommer fram bäst vid exakt rätt temperatur. Drick den inte för kall.

Drick till

Rare 2008 passar utmärkt till den lite lättare måltiden. Bakad fänkål och torsk var en höjdare och vi ser inte riktigt detta som någon champagne för välkomstskålen.

Glas

Vi provade Champagne Rare 2008 i Lehmann Absolus 38 cl.

Champagne Rare 2008 finns i att beställa via Systembolagets beställningstjänst och det är faktiskt vårt förslag att alla champagneentusiaster köper en flaska eller två för att spara i 10 eller 20 år. Om inte annat för att flaskan är så fruktansvärt vacker!

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: