Palmer & Co Blanc de Blancs 2015

Underbart frisk och god champagne!

Information om kooperativet

Palmer är ett kooperativ bestående av över 200 odlare med odlingar i Côte de Sézanne, Côte des Bar och Marne-dalen. Samtliga odlingar ligger i Premier- eller Grand Cru-byar.

Kooperativet grundandes strax efter andra världskriget och närmare bestämt 1947. De första åren tillbringades i Avize men sedan 1959 sker vinifiering och lagring i Reims. De förvärvade champagnehuset H. Goulet och angränsande egendomar vilket gjorde att man fick tillgång till stora underjordiska källare och grottor där man idag lagrar sina viner. Kooperativet består i dag av flera hundra odlare och äger över 400 hektar vinodlingar. Palmér tillverkar ca 1 miljon flaskor per år.

Palmer har ett, eller kanske snarare tre, solerasystem där de sparar champagne från varje årgång. Den är uppdelad i rött vin; Pinot Noir för rosé, Pinot Noir champagne och Chardonnay och totalt innehåller soleran 35 årgångar. Allt för att kunna göra en perfekt blandning av deras champagner.

Palmér har en finurlig lösning för den som vill ha lite mer info om just den flaska man dricker. Via deras ”bottle tracker ID” kan man få ut all den där nördiga informationen som man kan tänkas vilja ha om sin champagne. På en liten svart etikett på flaskan finns en kod som man skriver in på Palmers hemsida och så får man tillbaka info om flaskan.

Fun fact om namnet Palmer (som ju inte är särdeles franskt) är att namnet valdes efter den brittiska kexfabrikanten Huntley & Palmer i England. Palmér ville fokusera på den brittiska marknaden och valde därför ett namn som skulle passa just där. Den brödighet som Palmér gjort sig kända för och som uppnås via den extra tiden på jästfällningen kanske också spelade in, förtäljer inte historien.

Av de champagner som mer eller mindre alltid finns på hyllan på Systembolaget är Palmérs champagner de vi gärna väljer. Palmér och deras leverantör har valt en mycket gynnsam prissättning i Sverige och detta är en flaska som är ca 150 kr dyrare om den köps i andra EU-länder.

Provsmakning

Färg: Ljust blekul

Bubblor: Små intensiva bubblor i riklig mängd

Doft: Frisk och förhållandevis doftrik. Brödighet, tydlig citrus, gul/vit grapefrukt, pomelo och krita.

Smak: Förhållandevis mogen men samtidigt frisk och välbalanserad syra. Tydliga inslag av gula äpplen, citrus, grapefrukt, särskilt i eftersmaken. En aning mineralitet.

Innehåll: 100 % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 7 gram/l

Producent: Palmer & Co

Leverantör: Oenoforos AB

Pris: 369 kr

Betyg 7,5 av 10

Palmer Blanc de Blancs 2015 är en riktigt klassisk BdB-champagne med alla de klassiska chardonnay-attributen. Jämfört med Palmer 2016 är detta en tydligt mognare champagne trots detta enda år. Vi skulle kanske ändå gärna se att den fått 5-8 år i källaren innan vi tycker att en får en ärlig chans. Palmér levererar normalt sett prisvärda champagner från en erkänt duktig champagnetillverkare med industriella metoder. Vi blir som vanligt inte överraskade av Palmer men vi blir inte heller hänförda.

Drick till

Palmer Blanc de Blancs passar utmärkt som välkomstbubbel, en lagom lagrad parmesanost i kuber eller varför inte till skaldjur. Gärna ostron.

För tillfället finns Palmer Blanc de Blancs i någon form på de allra flesta av Systembolagets butiker och om man vill beställa den till något av de få som inte har den så är beställningsnumret 7553. Årgångarna är som vanligt svåra för Systembolaget och på vissa hittar vi 2017 och andra 2015. Vi tror att man ska leta efter de som har 2015 kvar.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: