A.Margaine Special Club 2014

Underbar champagne med en unik karaktär!

 

Information om odlaren

Arnaud Margaine är en odlare med säte i Villers-Marmery i Montagne de Reims som i motsats till sina de flesta utanför Villers-Marmery fokuserar på Chardonnay istället för områdets mer vanliga druva Pinot Noir. På 10 % av odlingarna växer det Pinot Noir och på 90 % av odlingarna växer det Chardonnay. Byn är klassad som Premier Cru. A.Margaine är medlemmar i Club Trésor de Champagne (Special Club) sedan strax efter klubbens start 1971. De gick med 1976. Historien om odlaren går dock längre tillbaka än så. 1910 har inte mindre än fyra generationer skött verksamheten hos A. Margaine. Och en femte generation är på väg.

Totalt förfogar A.Margaine över 7 ha odlingar och från dessa odlingar levererar de ca 65.000 st flaskor champagne om året. Av 2012 års skörd tillverkades endast 3.680 st flaskor och vi ångrar redan att vi inte köpte fler än 2 st när vi hade chansen. 23 % av vinet lagras på ekfat och det har legat hela 66 månader på jästfällningen. Ingen malolaktisk jäsning.

Provsmakning

Färg: Ljust gul.

Bubblor: Små små eleganta bubblor.

Doft: Doftrik och komplex. Citrus, mandarin, hagtorn och inslag av pistage.

Smak: Härligt hög syra som ändå är balanserad och fin på ett smått unikt vis. Ganska kraftig citrus, grapefrukt, mandarin samt med en viss nötighet. Pistagetoner återfinns även i smaken.

Innehåll: 100 % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 8 gram/l

Degorgerad: November 2021

Producent: A.Margaine

Leverantör: Winetastic

Pris: 579 kr

Betyg 9,5 av 10

A.Margaine är en fantastisk upplevelse att dricka och såväl smak som doft erbjuder något som vi aldrig tidigare upplevt. Och hade det funnits flaskor att köpa via Systembolaget hade vi beställt hem några till direkt! De kommer sannolikt inte heller bli sämre av några år i källaren. Special Club brukar alltid vara bra men inte ens bland Special Club hade vi förväntat oss att hitta en så här bra champagne. Ett unikt hantverk helt enkelt!

Årgången

2014 är en årgång som präglades av en tidig och solig vår vilket gav en bra början och ett bra slut vilket gav en bra skörd för särskilt Chardonnay som klarade temperaturdippen i augusti bäst. 2014 är en bra årgång med betyg 4 av 5.

Drick till

A.Margaine Special Club 2014 är en riktigt smakrik champagne som gör sig bäst till mat eller tilltugg. Till vit fisk med puré på jordärtskocka eller till medellagrad ljus ost gör den sig närmast perfekt.

Glas

Vi provade A.Margaine 2014 i Lehmann F.Sommier Psyché 56 ml.

A.Margaine finns i dagsläget endast att beställa via blandlåda från importören Winetastic och detta är faktiskt ett av de få tillfällen då vi väljer att rekommendera köp av blandlåda med champagne. Beställningsnummer för lådan är 83770

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Champagneglas – Provning

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: