H.Blin Rosé Brut

Vacker och tillgänglig champagne!

Information om kooperativet

Champagne H.Blin är ett kooperativ från byn Vincelles strax väster om Epernay. Namnet kommer från grundaren Henri Blin som lade grunden till H.Blin strax efter andra världskriget (1947) förenade 29 olika odlare under namnet H.Blin. Totalt samlar kooperativet druvor från 118 hektar vinodlingar och man tillverkar ca 500.000 st flaskor om året. Den dominerande druvan på odlingarna är den lite svåra Pinot Meunier och H.Blin har inte mindre än 3 olika cuvéer innehållande 100 % Pinot Meunier. Det i sig kräver en hel del av vinmakaren. I dagsläget är det Simon Blin, sonson till Henri som styr tillverkningen.

Odlingarna innehåller 70 % Pinot Meunier, 16 % Chardonnay och 14 % Pinot Noir. En smått unik fördelning. Jorden här i Marnedalen är kalkrik och sluttningarna lutar i syd/ost vilket ger de perfekta förutsättningarna för champagne. Mer än 50 % av odlingarna odlas enligt VDC-certifiering för hållbar odling och det är bara en tidsfråga innan de når 100 %.

Provsmakning

Färg: Underbart vacker rosaröd färg som närmast för tankarna till en perfekt hemmagjord jordgubbssaft.

Bubblor: Små eleganta bubblor spridda i glaset

Doft: Balanserad och angenäm doft med viss smörighet. Röda bär, citrus, rostade hasselnötter, en viss doft av ek.

Smak: Rund och välbalanserad smak med inslag av röda syrliga bär, röda vinbär och hallon. Viss citrus.

Innehåll:  60 % Pinot Noir, 20 % Chardonnay 10 % Pinot Meunier 10 %  rött vin

Alkoholhalt: 12 ,5 %

Dosage: 7 g/liter

Producent: H.Blin

Pris: ca 250 kr

Betyg 8 av 10

Vacker och trevlig champagne som passar perfekt till sommarfesten! Med sin balanserade och aningen enkla framtoning är H.Blin Rosé Brut en champagne som passar de allra flesta. Det krävs ingen champagnekännare för att njuta av den här champagnen en vacker sommardag.

Drick till

Till sommarfestens välkomstskål passar H.Blin rosé perfekt och till enklare tilltugg som ljusa ostar gör den sig också utmärkt.

Glas

Vi provade H.Blin Rosé Brut i Lehmann Lallement no 4.

H.Blin Rosé Brut finns i dagsläget inte att köpa i Sverige men vi hoppas att det blir ändring på det inom det närmaste då detta är en mycket prisvärd och välgjord champagne till ett mycket angenämt pris.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: