Remy Massin & Fils 2008

Kvalitetschampagne med alla komplexitet och lagringspotential man kan önska sig.

 

Information om odlaren

Remy Massin & Fils är likt alla odlare som ingår i det så kallade Special Club-nätverket (Club Trésors de Champagne) är odlare av yttersta kvalitet och Remy Massin är inget undantag. Begreppet Special Club myntades 1971 när ett gäng mindre odlare gick samman för att skapa en motpol till de stora husen som till synes hade tagit greppet om segmentet prestigechampagne. Med Special Club skulle man gemensamt marknadsföra sina bästa champagner. Totalt ingår 27 olika odlare i sammanslutningen och all champagne som levereras i en låda och flaska märkt Special Club är en dryck av 100 % kvalité.

Rémy Massin är en familjeodlare där femte generationen idag bedriver verksamheten på de 22 hektar odlingar som man förfogar över. 75 % av odlingarna består av Pinot Noir, 20 % av Chardonnay och 5 % Pinot Blanc. De har alltså valt den lite udda druvan Pinot Blanc istället för den mer traditionella Pinot Meunier vilket vi uppskattar mycket. Pinot Blanc är stora druvor och de är därmed känsliga och svåra. Pinot Blanc är egentligen en färgmutation och en grön släkting till den halvgröna Pinot Gris och den blå Pinot Noir.

Rémy Massins odlingar ligger i Côtes des Bar, närmare bestämt Ville-sur-Acre och här nere i de södra delarna består jordmånen av en ganska lerig jordmån med mycket kalk. Trots att familjen odlat druvor sedan 1800-talet så var det först 1974 som den egna produktionen startade och Remy Massins första champagne levererades 1984. Det är Cedric Massin som står för champagnetillverkningen

Provsmakning

Färg: Guldigt gul.

Bubblor: Små bubblor i mängd som stiger mot ytan i hög fart.

Doft: Doftrik, komplex och mogen doft med framträdande mineralitet och krita. Plommon, gul söt frukt, melon och ett uns honung.

Smak: Mogen smak men inte utan syra. Torr och syrlig smak som inte känns ”färdig” trots att den är förhållandevis mogen. Citrus och mandel i eftersmaken.

Innehåll: 60 % Chardonnay 40 % Pinot Noir 

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 7 gram/l

Producent: Remy Massin & Fils

Leverantör: Champagnehuset

Pris: 496 kr

Betyg 8,5 av 10

Det här är en odlarchampagne högsta klass och det märks både på doft, design och smak. Torts den förhållandevis höga syran så är smaken mogen men det innebär inte att detta är en champagne som måste drickas nu. Tvärtom tror vi att den kommer vara ännu godare om 10-15 år och vi ångrar oss redan att vi inte köpte fler av den här fantastiska champagne när den gick att beställa via systembolaget. Om och när de släpper nästa årgång kommer vi vara på tårna och beställa en låda.

Drick till

Remy Massin 2008 passar fint till lite smakrikare mat även den kanske inte riktigt står sig till grillat kött eller stekt oxfilé. Kycklingrätter eller fisk funkar den bra till men den är en aning för komplicerad för att bara dricka som välkomstbubbel. Vill man ha enklare tilltugg så funkar parmesan i kuber fint.

Glas

Vi provade Remy Massin 2008 i Lehmann Jamesse Grand champagne prestige 45 cl.

Remy Massin 2008 går i dagsläget inte att beställa via systembolaget men när den gjorde det hade den artikelnummer 79525. Förhoppningsvis kommer det fler fantastiska årgångar från Remy Massin & Fils. Till dess får vi hålla tillgodo med de Special Club-champagner som de levererar.


Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: