Champagne Gruet Grande Reserve Brut

Välgjord och trevlig vardagschampagne!

Information om huset

Gruet är ett intressant champagnehus på flera sätt. Första gången vi fick upp ögonen för dem var när vi studerade de udda druvorna Arbane och Pinot Blanc. Gruet tillverkar druvspecifika champagner av dem båda och nästa gång vi besöker Frankrike står detta hus högt upp på listan för ett besök. De egna odlingarna omfattar 25 hektar och utöver det så köper de in druvor från granngårdarna.

Familjen Gruet har odlat champagne sedan 1670 och det är Côte des Bar som är deras hemvist. Passionen för champagne har vandrat i generationer och den märks i deras cuveér. Förutom ovan nämnda druvor odlas även Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay och Petit Meslier. Den stora gården erbjuder odlingar med stor variation vilket också är ett krav för att lyckas med det breda spektrum av druvor Gruet odlar. Vinifiering sker på såväl ståtankar som ekfat.

Provsmakning

Färg: Ljust champagnefärgad

Bubblor: Små små bubblor spridda i glaset

Doft: Fyllig och komplex doft med inslag av honung, plommonkräm. Brioche. 

Smak: Syrlig och ändå förhållandevis välbalanserad. Gröna äpplen, skogsbär och citrus, särskilt i eftersmaken.

Innehåll:  75 % Pinot Noir 25  % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12 %

Producent: Gruet Champagne

Leverantör: Kiviks musteri/Åkesson Vin

Pris: ca 280 kr (uppskattat utifrån utländska priser)

Betyg 8 av 10

Likt de flesta av Gruets champagner är Grande Réserve en välgjord och trevlig champagne och i den här prisklassen ska man normalt inte förvänta sig några smaksensationer. Tre år i källaren märks och det här är en vlgjord och mycket trevlig vardagschampagne och vi tycker det är synd att inte alla Gruets champagner går att köpa på Systembolaget.

Drick till

Gruet Grande Réserve Brut med sin lite fruktigare karaktär gör sig fint till måltiden. Både till enklare tilltugg som tex ost och chark passar den utmärkt men vi tror även att det skulle göra sig fint till den lite lättare måltiden som tex snittar på fisk, kyckling eller skaldjur.

Glas

Vi provade Gruet Grande Réserve Brut i Lehmann Lallement no 4.

Finns ibland att beställa via privatimport men vi hoppas att den snart introduceras via beställningssortimentet.

 

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: