Champagne Gruet Cuvée des 3 Blancs

Unik och fantastiskt god champagne!

Information om huset

Gruet är ett intressant champagnehus på flera sätt. Första gången vi fick upp ögonen för dem var när vi studerade de udda druvorna Arbane och Pinot Blanc. Gruet tillverkar druvspecifika champagner av dem båda och nästa gång vi besöker Frankrike står detta hus högt upp på listan för ett besök. De egna odlingarna omfattar 25 hektar och utöver det så köper de in druvor från granngårdarna.

Familjen Gruet har odlat champagne sedan 1670 och det är Côte des Bar som är deras hemvist. Passionen för champagne har vandrat i generationer och den märks i deras cuveér. Förutom ovan nämnda druvor odlas även Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay och Petit Meslier. Den stora gården erbjuder odlingar med stor variation vilket också är ett krav för att lyckas med det breda spektrum av druvor Gruet odlar. Vinifiering sker på såväl ståtankar som ekfat.

Provsmakning

Färg: Gul med aningen gröna nyanser

Bubblor: Små ivriga och eleganta bubblor

Doft: Fräsch och ung doft med inslag av gröna päron. Mandelmassa, nötighet, vita blommor. 

Smak: Torr smak med hög syra. Mineralitet och tydliga citrussmaker. Grönt päron, stenfrukt och liljor.

Innehåll: Arbane, Pinot Blanc, Chardonnay

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 8-10 g/liter

Producent: Gruet Champagne

Leverantör: Kiviks musteri/Åkesson Vin

Pris: ca 500 kr (uppskattat utifrån utländska priser)

Betyg 9 av 10

Likt de flesta av Gruets champagner är Grande Réserve en välgjord och smått uni k champagne. Det är inte ofta man dricker en Blanc de Blanc innehållande Arbane, Pinot Blanc och Chardonnay. 99 % av världens befolkning skulle antagligen inte ens tro att detta är en godkänd blandning för en BdB. Men det är det och vilken blandning sen! En riktigt god champagne som vi kommer köpa fler av! Förutom att det är en mycket god och välgjord champagne är det som sagt en upplevelse att bara smaka den och om ni får chansen är det vårt råd att ni tar den.

Drick till

Gruet Cuvée des 3 Blancs är en frisk och trevlig champagne som verkligen inte gör bort sig som välkomstbubbel eller aperitif. Till en vällagrad parmesan är det också fantastiskt men till den lite tyngre måltiden skulle vi kanske valt en annan champagne.

Glas

Vi provade Gruet Cuvée des 3 Blancs i Zalto universal.

I dagsläget går Gruet Cuvée des 3 Blancs inte att beställa i Sverige men vi hoppas att Kivisks musteri som är Gruets svenska importör snart kommer ta in den i beställningssortimentet.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: