Pierre Gimonnet & Fils Cuis Premier Cru

Syrlig, torr och frisk champagne!

Information om odlaren

Familjen Gimonnet har odlat druvor sedan mitten av 1700-talet men på 1920-talet slutade de sälja druvor till de större husen och producerade istället champagne under eget namn. Den stora förändringen skedde när Michel Gimonnet tog över taktpinnen på 1950-talet. Michel hade växt upp på gården och han har verkligen satt sin prägel på Pierre Gimonnets champagnder. Michel var mycket noggrann och lämnade inget åt slumpen. Allt från vinrankor, skötsel och vinifiering skulle skötas perfekt. Idag är det Michels söner Didier och Olivier som styr familjeföretaget.

Champagnerna från Pierre Gimonnet är oftast eleganta djupa och friska. De allra flesta av deras champagner är torra och de anger själva att dosagen aldrig är över 6 gram/liter. Pierre Gimonnet förfogar totalt över odlingar på 28 hektar vilket gör dem till en förhållandevis stor ”småodlare”. Pierre Gimonnet jobbar extremt mycket med reservviner.

Provsmakning

Färg: Ljust gul. Klassisk Chardonnayfärg.

Bubblor: Förhållandevis riktigt med små bubblor som stilla stiger mot glasets yta.

Doft: Frisk, fyllig och komplex doft men inslag av gula mogna päron, citrus, krita, vita blommor och vanilj.

Smak: Syrarik, torr och frisk champagne med tydligt inslag av de för chardonnay så typiska smaken av citrus, grönt äpple och mineralitet. Typisk smak från Côte de Blancs men vi saknar den blommighet som vanligtvis kännetecknar champagner från området.

Innehåll: 100 % Chardonnay

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 6 gram/l

Degorgerad: Februari 2021

Producent: Pierre Gimonnet

Leverantör: Champagnehuset

Pris: 376 kr

Betyg 8 av 10

Chardonnay har växt fram som lite av en favoritdruva hos oss det senaste. Kanske beror det på att vi haft tur och provat många riktigt goda champagner med detta innehåll det senaste. Pierre Gimonnet Cuis Premier Cru är likt alla champagner från odlare inom Club Trésors de Champagne (Special Club) en kvalitativ champagne med mycket smak och karaktär. Vi har köpt ytterligare en flaska och vi räknar kallt med att den kommer bli ännu bättre efter 5-10 år i källaren.

Drick till

Välkomstbubblet kan knappast blir bättre än en riktigt trevlig Blanc de Blancs från Côte de Blancs och såklart är Pierre Gimonnet Cuis Premier Cru inget undantag. Vidare gör den sig mycket fint till skaldjur eller till något vällagat tilltugg med lite sälta.

Glas

Vi provade Pierre Gimonnet Cuis Premier Cru i Lehmann Sommier Psyche

Detta en champagne som går att beställa hem till ert lokala Systembolag och det är något vi rekommenderar att ni gör om ni gillar en torr och frisk BdB.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: