Guerlet-Deguerne Premier Cru Blanc de Noirs

En elegant och smakrik odlarchampagne!

Information om odlaren

Guerlet-Deguerne började tillverka champagne redan 1872. Då var det Arthur Duguerne som stod för vinifieringen. Hans kunnande och passion har sedan dess förts över från generation till generation i den lilla byn Chamery. Byn Chamery ligger mitt i sluttningen på den nordvästra delen av Montage de Reims, ibland också kallad för La Petite Montagne de Reims. Byn är en del av det pärlband av champagnebyar som finns i området varav flertalet är premier cru-klassade.

Véronique Deguerne som var Arthurs barnbarnsbarn, bildade tillsammans med Patrice Guerlet det som idag är odlaren Guerlet-Deguerne och deras de tre söner Victorien, Florian och Arthur har fortsatt utveckla odlingarna och vinifieringen. Sedan början av 2000-talet odlar de helt utan bekämpningsmedel och vinrankorna växer i naturligt gräsbevuxna områden. 2019 certifierades Guerlet-Deguerne för VDC (Sustainable Viticulture in Champagne) och HVE (High Environmental Value).

Provsmakning

Färg: Aprikosfärgad, snudd på roséfärgad. Vacker.

Bubblor: Förhållandevis många, mycket små stilla bubblor.

Doft: Doftrik, mogen doft. Blodgrape, russin, blommighet, mandelmassa och toner av vanilj.

Smak: Mogen och samtidigt frisk. Välbalanserad. Smak av söta röda äpplen, blommighet i eftersmaken. Krita och ett uns mineralitet.

Innehåll: 85 % Pinot Noir 15 % Pinot Meunier

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 9,5 gram/l

Producent: Guerlet-Deguerne

Leverantör: Barrique Import

Pris: 399 kr

Betyg 8,5 av 10

Elegant och trevlig flaska med snygg etikett. Subtil och elegant. Smaken ger, som vanligt vid riktigt bra odlarchampagner, sken av att vara betydligt dyrare än den egentligen är. Detta är en god champagne och som sagt ett typexempel på en odlarchampagne där odlaren genom småskalighet och genuint kunnande och engagemang skapat en riktigt trevlig och god champagne!

Drick till

Det här är en förhållandevis smakrik champagne som inte alls gör bort sig som måltidsdryck och tycker den passar utmärkt till lite kraftigare tilltugg som lufttrokad skinka, chark eller ost. Även till den lite lättare måltiden passar den utmärkt. Och självklart funkar Guerlet-Deguerne Premier Cru BdN utmärkt som välkomstdrink när ni bjudit hem champagneintresserade gäster.

Glas

Vi provade Guerlet-Deguerne Premier Cru BdN i Lehmann Jamesse Grand Champagne prestige 45 cl.

Guerlet-Deguerne Premier Cru Blanc de Noir finns inte i någon av Systembolagets butiker men går att beställa via Systembolagets utmärkta beställningstjänst och har då nummer 52283 .

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: