Nicolas Feuillatte Blanc de Blanc 2014

En frisk och god Blanc de Blanc till en mycket rimlig peng!

Information om kooperativet

Nicolas Feuillatte är ett kooperativ som är lika stort som det är populärt. Här har vi Frankrikes allra största inhemska champagneleverantör. De stora husen tillverkar fler flaskor men Nicolas Feuillatte säljer mer i Frankrike. Totalt är det inte mindre än 4.500 st odlare som levererar druvor till Nicolas Feuillatte. Av dessa druvor (mestadels chardonnay) tillverkas sedan champagne under varumärket Nicolas Feuillatte. Sammanlagt är det 82 kooperativ som är samlade under samma varumärke.

Namnet kommer från Nicolas själv som var en gammal kaffehandlare som tillbringade en stor del av sitt liv i USA. Han ärvde sedan en vingård och sadlade om till vinmakare ihop med sin bror. Deras första champagne lanserades 2976 och den första flaskan i kooperativ miljö såldes 1986. Sedan dess har de sålt champagne under varumärket Nicolas Feuillatte.

Côte des Blanc är dess hemvist och på den globala arenan når Nicolas Feuillatte till en hedrande tredjeplats när det kommer till största champagnetillverkare. Trots storskaligheten ger champagnerna ett hantverksmässigt intryck och vi förstår varför Nicolas Feuillatte är ett av världens mest druckna champagne.

 

Provsmakning

Färg: Mycket ljust gul.

Bubblor: Små små bubblor som i samlade pelare söker sig mot ytan.

Doft: Mild och balanserade doft med inslag av citrus, mineral och persika. Viss smörighet.

Smak: Fräsch, mild och ung smak med inslag av anis, gröna äpplen, persika och mild citrus.

Innehåll: 100 % Chardonnay

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 6 g/liter

Producent: Nicolas Feuillatte

Leverantör: Nelex Beverage AB

Pris: 349 kr

Betyg 7 av 10

 

Nicolas Feuillatte är alltid ett säkert kort och det är nästan alltid roligare att dricka en av deras flaskor än en jämförbar från något av de stora husen. Inte minst det faktum att detta är fransmännens egen favorit talar ju sitt tydliga språk. Men man ska ha klart för sig att det här är en massproducerad champagne och det finns många odlare där ute som vi kanske hellre dricker. Däremot när det kommer till ”hyllchampagne” så är Nicolas Feuillatte en av de champagner som vi gärna köper.

Givet ovanstående blir det inga toppbetyg men 7 av 10 är inget dåligt betyg och vi köpte så sent som för några veckor sedan en champagne från Nicolas Feuillatte. Vi tror dessutom att 10-15 år i källaren kommer göra den här champagnen gott och då kommer betyget att bli högre.

Drick till

En Blanc de Blanc kan nästan alltid drickas som solitär dryck och som välkomstbubbel är den här champagnen nästan perfekt. Till en god ost eller charkbricka likaså.

Glas

Vi provade Nicolas Feuilatte Blanc de Blanc 2014 i Lehmann Aboslus 38 cl.

Detta en champagne som ofta finns på hyllan så det är mer eller mindre bara att gå in och handla en flaska. Det lär ni inte ångra.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: