La Chouette de Champillon Brut Rèserve Grand Cru

En riktigt intressant vardagschampagne för alla tillfällen!

 

Information om huset

Vid en genomgång av Systembolagets olika Champagner snubblade vi över en riktig goding! Vi kollade såklart upp Champagnen innan vi beställde och det visade sig att La Chouette de  Champillon har rönt stora framgångar i främst Norden och Finland de senaste åren. Vi tyckte det vi läste såg intressant ut och köpte hem ett par flaskor för att testa. Den första champagnen från La Chouette de Champillon vi testade var deras Blanc de Noir och nu har det blivit dags att testa uppföljaren Grand Cru. Druvorna till La Chouette de Champillon Grand Cru kommer från huset Autrèaus ekologiska odlingar i Aÿ och Chouilly.

La Chouettes champagner tillverkas av Champagenhuset Autréau de Champillon. Detta är ett hus med förhållandevis stora odlingar (35 hektar) även om de inte kan mäta sig med de stora jättarna. Gården och marken, som ligger strax intill Epernay har brukats av familjen sedan 1670. Fram till 1950-talet tillverkades även andra viner på gården men då ställde de om till champagne. Vinmakaren hos Autréau samarbetar med en finsk champagneleverantör för att skapa La Chouette och vi måste säga att vi uppskattar samarbetet då det fört Autréaus champagner till Norden och Sverige.

Provsmakning

Färg: Vackert ljust champagnefärgad

Bubblor: Små, förhållandevis stilla

Doft: Diskret och härlig doft! Fruktiga toner, vit frukt, ljus persika, mandelmassa och vaniljtoner.

Smak: Torr, speciellt för att vara 10 gram/liter. Persika, grönt äpple, nötighet, hagtorn, syltat apelsinskal.

Innehåll: 50 % Chardonnay 50 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 10 gram/l

Producent: Autrèau de Champillon

Pris: 379 kr

Leverantör: Sophronie AB

Betyg 8,5 av 10

 

Förpackningen är ju det första man ser av en champagneflaska och redan där levererar La Chouette de Champillon Grand Cru. En vacker etikett i lila är det inte varje dag man ser och vi får erkänna att det var en del av anledningen till att vi köpte en flaska. Smaken är lika elegant som etiketten och den förhållandevis modesta prislappen gör det här till en champagne som vi verkligen rekommenderar alla att köpa hem en flaska av. Vi kommer beställa några för att ha i källaren.

 

Drick till

Det här är en förhållandevis smakrik champagne som inte alls gör bort sig som måltidsdryck och vi skulle nästan säga att den är lite för rejäl för att bara dricka som solitär dryck. Till en lagrad ost eller en lite lättare måltid passar den utmärkt.

 

Glas

Vi provade LA Chouette de Champillon Grand Cru i Zalto Universal.

 

La Chouette de Champillon Brut Rèserve Grand Cru finns inte i någon av Systembolagets butiker men går att beställa via Systembolagets utmärkta beställningstjänst och har då nummer 52816.

 

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: